Електронните цигари повишават нивото на токсични вещества в организма

107
blank

Пушенето на електронни цигари повишава нивата на потенциално канцерогенните вещества в организма на подрастващите, установиха учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Тяхното изследване беше публикувано в сп. „Pediatrics“, съобщава БТА.

Медицинският екип изследвал проби от урина на 104 подрастващи на средна възраст 16,4 години. Те били разпределени в три групи – 20 непушачи, 67 пушачи само на електронни цигари и 17 пушачи на традиционни и електронни цигари. При анализа на получените данни станало видно, че съдържанието на токсични вещества в организма на пушачите на електронни цигари се оказало 3 пъти по-голямо в сравнение с непушачите. При смесените пушачи на електронни и обикновени цигари вредните концентрации се оказали 3 пъти по-високи, в сравнение с пушещите само електронни цигари.

Сред вредните вещества, открити при пушачите на електронни цигари, се оказали акрилонитрилът, акролеинът, пропиленоксидът, акриламидът и кротоналдехидът.

Подрастващите трябва да знаят, че димът от електронните цигари не е безопасна водна пара. В някои отношения той съдържа същите вредни токсични елементи, които откриваме в обикновения тютюнев дим„, предупреди един от авторите на изследването д-р Мартин Рубинстийн.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама