Със 129 гласа отхвърлиха ветото върху Закона за КТБ

26

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с КТБ.

Срещу президентското вето и „за“ закона гласуваха 129 народни представители, „против“ бяха 40 и никой не се въздържа, предаде БГНЕС.

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и ОП бяха „за“ закона, а от БСП и ВОЛЯ гласуваха „против“. Така на практика Законът за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, мина отново.

Припомняме, че на 9 февруари законът беше приет на второ четене, като трябваше промените да действат със задна дата. На 21 февруари обаче държавният глава върна закона и така налж седмото си вето. Румен Радев поиска ново разглеждане в парламента на промените в Закона за банковата несъстоятелност, станали известни, като Закона срещу вторичното ограбване на КТБ. Автори на текстовете са депутатите от ДПС Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев.

Измененията в закона засягат длъжници на КТБ, които са прехвърляли свои дялове, докато банката е била поставена под надзор след 20 юни 2014 година. Плащанията, извършени с прехвърляне на търговски дялове, а не с пари, се смятат за недействителни. Според президента всеки закон следва да действа занапред.

В мотивите за президентското вето е записано: „Всеки закон следва да действа занапред – тоест, само за факти и обстоятелства, които възникват след влизането на закона в сила“.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама