На тази дата преди 15 години зверски убиват Илия Павлов

1337

На 7 март се навършват 15 години от показната екзекуция на една от най-спорните личности на прехода – Илия Павлов.

Уравновесен, борбен, земен, интелигентен, премерен, устремен, упорит и последователен, с визия за зъдещето. Спокоен, не повишаващ тон. но не и с мек характер. Така описват създателя на империята “Мултигруп“ Илия Павлов хората, които са го познавали и са работили с него.

По подобие и на другите знакови убийства, белязали България през последните 26 години, покушението срещу президента на MG корпорация (така се преименува “Мултигруп“) остава неразкрито. Президентът на най-мощната корпорация е прострелян с един куршум в сърдечната област на входа на своята империя – централата на MG. Килърът успява да го улучи от 60 метра разстояние.

Делото за разстрела на Павлов е спряно още в края на 2007 г. Въпреки стотиците разпити, десетките експертизи и многото версии, по които работят разследващите, накрая стигат до задънена улица. Едва ли някога ще стане ясно кои са поръчителите и физическият екзекутор, скептични са полицаи.
“Хора от ранга на Павлов с големи интереси в разностранни сфери на бизнеса имат и много врагове. Затова е трудно, почти невъзможно да се разбере кой е „пратил“ куршума“, коментира пред „24 часа“ топкриминалист.

Вестта за убийството на Павлов шокира бизнесмени, политици и полицаи преди 15 г.
„Нямаше сигнали, че се готви нещо. Той не е участвал скоро в конфликтни сделки. По нищо не личеше да се е чувствал застрашен, не беше увеличил охраната си, не беше взел допълнителни предпазни мерки“, коментира тогава зисш полицай. Остават само догадките – или бизнесменът не е разбрал, че навлиза в опасна геритория. или не е осъзнал, че се е забъркал в опасна игра. или е смятал, че у нас никой не би посмял да му посегне. По официални данни към онзи момент Павлов участва в 39 фирми, в управата е на 24 акционерни дружества, в повечето като член на колективния орган на управление, в други е само акционер.

По ирония на съдбата последната публична поява на Павлов е ден преди да го разстрелят като :видетел по дело за друго знаково убийство – това на Андрей Луканов.
На 6 март той се явява в Софийския градски съд. Съдът чете показанията му, дадени на 22 юли 1997 г., с прославутата реплика, добила популярност през 90-те години:
‘Андрей Карлович, знайте, че все пак аз карам влака”. После Павлов се извинил за думите си.

7 март 2003 г. е петък. За Павлов денят започва, както обикновено. Охранителите му го вземат зт резиденция “Бистрица“, където живее, и кортежът пристига в офиса на корпорацията. Остава гам до ранния следобед с един от най-доверените си хора – вицепрезидента на фирмата Николай Вълканов. После отиват на служебна среща в офис на бул. “Тотлебен“. уговорена дни ю-рано. Разговорът продължава около 30 минути и Павлов се връща в централата на MG на бул. “П.М. Димитров“. Остава там до 19,10 ч, когато напуска кабинета си. Секретарката му предупреждава охраната, че шефът се кани да тръгва. По японска радиостанция началникът на зкипа от бодигардове предупреждава колегите си на входа. По това време за безопасността на бизнесмена се грижат на смени два екипа от по 4-има охранители. В коридора пред кабинета си, който е на третия етаж, Павлов за кратко разговаря с един от изпълнителните директори на фирмата. После се насочва към стълбите. Внезапно спира и се здрависва с мъж. който от дълго време го чака за среща. Посетителят е бивш полицай, който зърти бизнес с горива. Дошъл е да моли за помощ. Трябвали му 100 хил. евро. за да покрие банков кредит и да почне друг бизнес. Вместо ясен отговор Павлов му казва: “Да изчакаме да мине изборът на Велик майстор на масоните във Велико Търново“. Пред централата са паркирани тъмносиво беемве и джип “Мерцедес“ в очакване на бизнесмена.

 

В 19,58 ч Илия Павлов прекосява стъкления портал на входа. Застанал е на най-горното от грите стъпала. Вади мобилния си телефон. Държи го с лявата ръка. Набира номера на :ъпругата си Дарина, която по това време е в дома им в САЩ. Проехтява изстрел. ‘Чух как изпусна дълбоко въздух, олюля се и се свлече на стълбите“, казва пред разследващите вдин от охранителите. ‘Тичайте!“, успява да извика шефът на охранителите. Един от гардовете се опитва да прихване ‘шефа“. От гърлото на Павлов излизат хрипове.
После нещата се развиват за секунди. Момчетата качват простреляния бизнесмен в беемвето и : бясна скорост потеглят към „Пирогов“, следва ги вторият екип с джипа.
Кората в сградата изпадат в паника и звънят на колеги. Оказва се. че все пак Павлов е успял да набере телефона на съпругата си. Тя обаче чува само странни шумове на захлопване на врати л човешка глъч, но не и гласа на мъжа си.

Дрехите на Павлов са пропити с кръв. когато охранителите пристигат заедно с него в „Пирогов“. Зказва се. че той е издъхнал в 20,05 ч, почти веднага след като са го качили в беемвето. Пет минути след изстрела автопатрул на СДВР който се намира на ъгъла на бул. „Драган Цанков“ и ул. „Пловдивско поле“, получава спешно обаждане да отиде веднага пред централата на „Мултигруп“.

Малко след 20 часа новината се разпространява със скоростта на светлината. В централната емисия на БНТ съобщават че е прострелян шефът на „Мулти“. Болницата и сградата на корпорацията са обсадени от журналисти. В 20,35 направо от срещата на НДСВ в зала 6 на НДК пред централата на фирмата пристига тогавашният вътрешен министър Георги Петканов. В 20,45 ч в “Пирогов“ дори гасят лампите в коридорите на института, за да не могат да снимат журналистите. По същото време тялото на Илия Павлов е откарано с линейка към Съдебна медицина. Час след убийството в хотел „България“ се събира ръководството на „Мултигруп“.

20 минути след разстрела край бл. 42 в кв. „Дианабад“, на около километър от мястото на убийството, в пламъци избухва краден “Опел Астра” с фалшиви номера.
Предполага се, че това е автомобилът, с който се е придвижвал килърът. Оказва се, че колата е собственост на варненска фирма и е задигната още на 8 февруари 2003 г.
Криминалисти оглеждат сантиметър по сантиметър района около сградата на MG. Натъкват се и на неочаквана следа и очевидец. Служител на печатната база до сградата на “Мултигруп“ разказва, че 15-ина минути преди разстрела от прозореца на стаята на монтажистите забелязал странен мъж до единственото широколистно дърво в района. Човекът стоял с ръце в джобовете, не помръдвал, сякаш чака нещо. След минути печатарят отново наднича, а мъжът продължавал да стои до дървото.

Секунди по-късно проехтял „един мощен тътен, но не като бомба или леко оръжие, а по-скоро като оръжие с голяма мощност“, разказва свидетелят.
Всъщност и досега не е ясно оръжието, с което е стреляно. Куршумът, с който е убит Павлов, е бил полуоблачен тип Soft Point. Често този боеприпас се използва при лов. По него обаче не могат да се определят марката и моделът на оръжието. Печатарят описва непознатия мъж до дървото като млад. около 30-годишен. с тъмна коса. с нормална дължина, с черно яке и тъмни панталони. И толкова. Криминалистите откриват на високото дърво метална скоба, изработена от извита метална пръчка, дълга около 11 сантиметра. Тя е ръждясала, което ги навежда на мисълта, че е монтирана доста преди убийството. Разследващите предполагат, че покушението е готвено най-малко месец преди това.
По металната скоба не са открити капсулни следи от изстрел. При огледа полицаите забелязват, че и клоните на околните храсти са отрязани, за да има по-цобра видимост. Изследвана е и тази следа, но и тя не води доникъде. Ясно е само. че рязането е станало с ножици. Иззети са и т.нар. следи от миризми от три места – от скобата, от дървото и от прозрачен плик с дрехи, открит наблизо. Стъпки, угарки, косми влакна не са открити на мястото, което показва, че килърът е бил професионалист и е действал изключително чисто.

По делото са разпитани около 50 свидетели. Събрани са 4 тома с показания и експертизи. Само 19 часа след екзекуцията на Павлов София е разтресена от ново дръзко убийство и палеж на кола. В 14.45 ч на 8 март – събота, е застрелян молдовецът Степан Рибаков. Куршумите го застигат. докато кара мерцедеса си по ул. ‘‘Иван Странски’1. На 9 метра от кръстовището с бул. “Симеоновско шосе“ автомобилът му е застигнат от ‘‘Сеат Толедо“. От него изскача въоръжен мъж и открива огън с автомат „Калашников“ със заглушител по молдовеца, който за кратко е работил в Икономическа полиция в родината си. От 2001 г. е обявен за издирване.

Първата версия е. че двете убийства са свързани. Според едни Рибаков може по някакъв начин ца е свързан с разстрела на шефа на „Мулти“, според други екзекуцията на молдовеца е. за да отклони вниманието от разстрела на Павлов. С времето версията за връзка между двете убийства избледнява и става все по-малко вероятна. За разстрела на Рибаков има задържани, но не и осъдени. През годините се появяват какви ли не хипотези за убийството на Илия Павлов.
Че куршумът е с мирис на руски газ. че е застрелян от конкуренти на съпругата му Дарина, която тогава навлиза в модния бизнес. Че поръчката е с американски или сръбски привкус, че е застрелян заради двете си казина в Парагвай. Дори се появява и версия, че соченият за контрабандист №1 преди петнайсетина години Константин Димитров- Косьо Самоковеца, убит през декември 2003 г., поръчал Павлов. Двамата се скарали на Боровец дни преди разстрела.

В първите 9 месеца след убийството сформираният спецщаб работи основно по 3 групи от версии. Първата – на засегнати бизнес интереси на конкуренти и с конфликти около предстоящото изграждане на Бургас-Александруполис, с дистрибуцията и вноса на природен газ и пропан-бутан. При втората е изследвано дали в корпорацията е имало вътрешни противоречия. При третата целта била да се установи имало ли е конфликти при разпределение на сферите на влияние в гуристическия бизнес у нас и извън страната.
Зще на първата година обаче разследването попада в задънена улица по отношение на това <ой от проектите на Павлов може да е предизвикал някого да поръча и плати убийството.

Източник: 24 часа

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама