16-годишните вече имат право да гласуват в Малта

20

16-годишните вече имат право да гласуват на парламентарни избори в Малта.

Това стана възможно, след като властите свалиха възрастта от 18 на 16 години, предаде The Times of Malta. Така Малта става втората в ЕС страна след Австрия, която въвежда тази промяна и една от 10-те страни в света, в които това е законно. Досега в страната това беше възможно само за местните избори от 2014 година насам. Премиерът Джоузеф Мускат оповести новината в „Туитър“, като написа, че „Отново създаваме история!“.

Сред държавите, в които 16-годишните имат избирателни права, са Бразилия, Никарагуа и Куба. Съветът за младежта определи решението като „стъпка в правилната посока“ и настоя след законодателните промени да се въведат и такива в образованието.

Също така напомни и за други забрани, свързани с лицата под 18-годишна възраст, сред които сексуалните контакти и участието в организации.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама