Жена задлъжнява с хиляди, за да поддържа имиджа си в социалните мрежи

47

Снимка: Getty Images

Млада американка разкри, че стремежът ѝ да стане звезда в социалните мрежи я е довел до фалит.

26-годишната Лизет Калвейро се преместила от Маями в Ню Йорк, за да кара там стажа си през 2013 година, и се чувствала така, сякаш живее в сериала „Секса и града”.

Въпреки че животът ѝ в Инстаграм изглеждал луксозен с непрестанните обяди, скъпите дрехи и почивките, тя всъщност изпитвала големи финансови затруднения. Стажантската ѝ програма поемала само преместването ѝ в Ню Йорк и Лизет живеела от спестявания и от заплатата си на продавачка на непълен работен ден. Дори след като се върнала обратно в Маями и започнала работа като журналист на щат, имиджът ѝ в Инстаграм продължавал да я дърпа в блатото на дълговете, които възлизали на 10 000 долара.

Пазарувах дрехи специално за да направя идеалните снимки за Инстаграм. Живеех отвъд възможностите си, в лъжа и дългове.”, казва тя пред New York Post.

Въпреки добрата заплата, която получавала през 2016-та, Калвейро продължавала да задлъжнява заради ежемесечни шопинг турове, които правела с цел да не бъде видяна два пъти с едни и същи дрехи. Харчела по 1000 долара за дизайнерски чанти и пътувания до нови места всеки месец.

Исках да събера поне 12 от марките, които се дават в Снапчат за посещение на различни места.”, добавя Калвейро. „Като се замисля, повечето ми пътувания през годината бяха, за да мога да се снимам за Инстаграм”.

Нещата се променили тази година, когато Лизет Калвейро започнала работа като пиар в Манхатън. „Знаех, че местейки се в Ню Йорк, ще трябва да се взема в ръце, за да мога да оцелея”, казва тя. Променила навиците си, започнала да дели квартира с приятелка и ограничила бюджета си за храна до 35 долара седмично. 14 месеца по-късно тя вече била в състояние да изплати дълговете си и въпреки намалелите разходи, Лизет признава, че все още плаща по 130 долара месечно за абонамент към фирма, даваща под наем скъпи маркови дрехи и аксесоари.

В момента Калвейро съжалява, че е похарчила толкова много пари, за да поддържа имиджа си в Инстаграм, и е загрижена за негативния ефект, който онлайн платформите оказват върху младите хора.

Никой в Инстаграм не говори за пари. Обезпокоително е колко много влагат младите момичета в онлай имиджа си. Можех да спестявам или да дам тези пари за нещо стойностно.”

Според анализатори случаят на Лизет е пример за това колко силно влияние ни оказват социалните мрежи и колко много искаме да представим в тях една излъскана и вдъхновяваща версия на самите нас. Версия, която рядко отговаря на действителността.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама