Освобождават пловдивския лекар, но ще му повдигнат обвинения (ВИДЕО)

64

Кадър: Фейсбук

Окръжна прокуратура – Пловдив изнесе факти от разследването на извършеното на втори март убийство

Днес, на брифинг в гр. Пловдив, окръжният прокурор Румен Попов, заместниците му Галина Андреева – Минчева и Галин Гавраилов, както и наблюдаващият прокурор Георги Пенев представиха информация относно извършеното през нощта на 02 март убийство в гр. Пловдив, предадоха от пресслужбата на Прокуратурата за Нова Вест.

Установените в хода на разследването факти до момента са, както следва:
– Вечерта на 01/02 март д-р И. Д. е бил сам в дома си. Съпругата и децата му били извън Пловдив, в с. Крумово.

– Около 01.30 ч. на 02 март той забелязал, че в гаража му свети, а впоследствие осветлението угаснало и вратата била открехната. За да провери какво се случва, около 02.00 часа д-р И. Д. се облякъл, взел незаконно притежавания от него пистолет, с боеприпаси в пълнителя, напуснал апартамента и излязъл навън, в двора на кооперацията.

– На вратата на своя гараж се засякъл с Ж. Дж., който бил сам и не се подчинил на думите на обвиняемия да спре, нито на произведения от него изстрел. Вместо това Ж. Дж. опитал да се измъкне и избяга, като започнал да замеря д-р И. Д. с различни предмети, при което последният бил наранен над глезена.

– От своя страна д-р И. Д. започнал да стреля по Ж. Дж., докато патроните в пълнителя на пистолета му привършили. Един от куршумите улучил пострадалия в гърдите, но той успял да избяга и да се добере до мястото, където е намерен сутринта. Смъртта му настъпила в резултат на остра кръвозагуба, вследствие на прострелването, при което куршумът е засегнал белия му дроб.

– След като Ж. Дж. напуснал двора на обвиняемия, последният извикал в дома си свой приятел, с когото разчистил двора и опитал да заличи следи, вкл. и от кръв, както и да събере гилзите. Впоследствие обикаляли квартала, за да търсят накъде е избягал влезлия в гаража му мъж. След като не успели да го открият, д-р И. Д. се прибрал в дома си, като двукратно отказал да се обади на тел. 112, въпреки призивите на приятеля му и на леля му. Изхвърлил и незаконно притежавания от него пистолет. На сутринта две лица са били молени от обвиняемия да изтрият наличните записи от видеокамери на притежавани от тях в близост обекти.

– На 02.03., в 07.15 ч. бил получен сигнал от гражданин на телефон 112 за намерен труп на мъж, в близост до сградата на Областната управа в града. Незабавно след получаване на сигнала бил сформиран екип от разследващи от ОД на МВР – Пловдив. Пристигналият екип на Спешна помощ констатирал смъртта на мъжа.

За времето от сутринта на 02 март досега, са извършени множество процесуално-следствени действия, вкл. огледи на местопроизшествие и разпити на свидетели. Назначени са съдебно-медицински, биологична, химическа експертизи и ДНК експертиза. При извършеното в дома на д-р И. Д. претърсване и изземване са намерени боеприпаси за огнестрелно оръжие, за чието притежание той няма разрешение. При оглед на мястото на произшествието са открити две гилзи и два проектила. От иззети записи на видеокамери е установено, че именно д-р И. Д. е държал пистолета в ръката си. Установени са барутни частици по дрехите му. Обвиняемият бе задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, за да се направи преценка на основанията за внасяне на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража”, след като се установят фактите и бъдат извършени необходимите начални действия по разследването.

Към момента, обв. И.Д. е привлечен към наказателна отговорност за престъпления по чл. 119 от НК /убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана/ и по чл. 339 от НК /държане на боеприпаси за огнестрелни оръжия, без да има за това надлежно разрешително/. От наблюдаващия прокурор е взета мярка за неотклонение „подписка“, с оглед преценка за липса на опасност от укриване или извършване на престъпление. Д-р И. Д. е освободен от ареста.

Действията по разследването продължават.

Прокуратурата даде съвсем различна информация по случая: „Лекарят е стрелял с незаконен „Валтер“ Извикал е „Стой полиция! Стрелял е във въздуха и бил е замерен с неустановен предмет. Изпразнил е целия пълнител „Валтер“. – Жоро плъка е получил огнестрелна рана в гърдите, успял е да избяга, трупът му е намерен под сградата на Областна упрва в апартамента е бил само Д-р Димитров, не е бил нападнат, двама души са му помагали да заличи следите, като тези двама не се съобщават кои са в момента, но разпитани са от Прокуратурата.“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама