Българи извиха хора в чужбина по случай 3-ти март (СНИМКИ/ВИДЕО)

109

Снимка: Facebook

Българи честваха Националния празник с едно от най-традиционните неща за нашенци, а именно хорото.

Българско хоро се изви в сградата на Съвета на Европейския съюз в Брюксел. За нетрадиционното събитие бе съобщено във Facebook профила на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Снимка: Facebook

Човек по човек дипомати и служители в евроинституциите, заедно с българи и не само са изиграли традиционно българско хоро. Флашмобът е организиран от българите, работещи в сградата на Европейския съвет.

Снимка: Facebook

Красивата и нетрадиционна за Брюксел гледка е в чест на българските празници – 1 и 3 март. Така българите са представили обичаите на нашата страна на своите колеги от държавите в ЕС.

Снимка: Facebook

Честването в Чикаго на Националния празник на България 3-ти март бе особено вълнуващо и тържествено.

И тази година площадът се изпълни с народ. То започна на площад „Дейли“ с привествени думи от българския генерален консул в Чикаго Иван Анчев и слово на българския посланик в САЩ Тихомир Стойчев.

Тихомир Стойчев говори пред събралите се сънародници. Вляво от него са Иван Анчев, Георг Георгиев и Фредерик Макгахан.

Посланик Стойчев спомена в речта си основателя на българската държава, видни владетели от първото и второто българско царство, видни възрожденци и революционери, и свърза техните имена и дирята, която са оставили след себе си, с българския дух.

Речта на българския посланик и издигането на знамето:

В тазгодишното честване на 3 март в Чикаго участваха и Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи, който е на работно посещение в САЩ; Фредерик Макгахан, праправнук на Джануариъс Макгахан; Кубрат и Тервел Пулеви; футболната легенда Христо Стоичков и разбира се множество сънародници от Ветровития град.

Кубрат и Тервел Пулеви

На площад „Дейли“ прозвуча българският национален химн и българското знаме отново се развя високо, занесено до пилона от множество ръце, и малки, и големи. Сред знаменосците бяха и Кубрат и Тервел Пулеви. Тервел имаше вчера боксова среща в Чикаго и зарадва с победа феновете си зад океана.

Третият ни литературен сборник – „Читател до поискване“ – вече е в Чикаго и стигна до първите си читатели в деня на националния ни празник.

След издигането на българския трибагреник на площад „Дейли“, в Gene Siskel Film Center, намиращ се наблизо, се проведе Тържествен концерт на българските училища в Средния Запад. Водещи на концерта бяха Цвете Тюлева и Павел Хаджиев.

Училищният хор на Малко българско училище:

Концертът започна с химна на Р. България, последван от химна на Съединените американски щати, изпълнени от Училищния хор на Малко Българско училище. Приветствие към събралите се поднесе зам.-министър Георг Георгиев.

Приветствието на Георг Георгиев:

В препълнената зала на Gene Siskel Film Center, която не можа да побере всички желаещи зрители, едни след други излязоха на сцената деца от българските училища в Чикаго – „Джон Атанасов” с детска формация „Хорце”, „Патиланско царство”, „Нов живот”, БУЦ „Знание”, училище „Св. Иван Рилски”, Малко българско училище (с участието и на „Малката Верея”), училище „Св. София”; Ново Българско училище в Нейпървил, училище „Родолюбие“ в Синсинати. Толкова много песни, танци, стихотворения, сценки, толкова много красота и емоции, толкова много звънки гласчета и нетърпеливи крачета, понесли в крехката си възраст силата на незабравимо национално наследство, с корени далеч назад във времето. Концертът завърши с изпълнения на почти виртуозния Свет Радославов, който свири и вчера на концерта в Chicago Cultural Center.

Част от програмата на концерта на българските училища от Средния Запад можете да видите и Вие, уважаеми читатели, в приложените по-долу видеа.

В немския град Кьолн нашенци отбелязаха празника с пищно хоро пред Кьолнската катедрала.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама