Каракачанов: България не е получила свободата си даром

67

Знамената, които ще видите днес и които от 8 години не са показвани, са знамената на първообраза на Българската армия.

Българското опълчение е военна част, със своите знамена, командири и униформи. Хубаво е ден преди националния празник Националният военноисторически музей да покаже тези знамена, за да могат онези българи, които се интересуват от собствената си история, а не от празните и безсмислени спорове около нея, да видят истинските български знамена, под които воюват българи, благодарение на чиято кръв се ражда нашето национално освобождение и съвременната българска държава.“ Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 2 март, на откриването на изложбата „Знамената на Българското опълчение“ в Националния военноисторически музей. На събитието присъства и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

Ако на 3 март се абстрахираме от излишните спорове около историята ни, а бъдем преди всичко българи, мисля, че това би било полезно за всички“, заяви министър Каракачанов и припомни, че България не е получила свободата си даром. Повод за самата война е Априлското въстание, а по време на войната българите участват активно в нея и дават свидни жертви. Министърът на отбраната отбеляза също, че на балканския театър на бойните действия са загинали десетки хиляди руснаци и трябва да бъдем благодарни на руския народ и на тогавашната руска държава. По думите му не можем да премълчаваме този факт и не е почтено да го правим в името на някаква политическа конюнктура.

В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите на Националния военноисторически музей ще имат възможност да видят оригиналните знамена на Българското опълчение: Самарското знаме, връчено на 3-та опълченска дружина, знамето на Горнооряховските въстаници, ушито за Априлското въстание и връчено на 4-та дружина по време на Руско-турската война, знамената на 1-ва и 2-ра дружина, ушити по поръчение на Добродетелната дружина, и знамето на 5-та дружина, изработено със средства на българската общност в гр. Киев.

След Освобождението знамената на Българското опълчение стават знамена на Българската земска войска и участват във войните за национално обединение.

Посетителите на Националния военноисторически музей ще могат да видят Самарското знаме само на 3 март. То е връчено на 3-та опълченска дружина на специална церемония, състояла се в гр. Плоещ през май 1877 г. За знаменосец е определен унтерофицерът от 54-ти пехотен мински полк Антон Марчин. Със знамето трета дружина на Българското опълчение се сражава край Стара и Нова Загора, в боевете при Шипка и Шейново.

В чест на третата годишнина от боевете при Ески Загра, през 1880 г. знамето е наградено с първа степен на ордена „За храброст“. Знакът му е вграден в специално изработена, богато декорирана сребърна пика.

Знамената на Българското опълчение ще бъдат експонирани и достъпни за публиката до 11 март в работните дни на музея.

В деня на Националния празник – 3 март Националният военноисторически музей ще работи с вход свободен за постоянната хронологична и външната си експозиция.

 

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама