Северозападна България най-бедна в ЕС, Западен Лондон най-богат

80

Жителите на Западен Лондон са най-богатите в ЕС, а тези на българския Северозападен регион – най-бедните.

Това показват изчисления на Евростат въз основа на брутния вътрешен продукт на човек от населението във всеки регион. Сметките са изразени в стандарт на покупателната способност т.е. са отчетени и разликите в цените между отделните региони.
Така най-богатите хора в ЕС се оказват жителите на Западен Лондон, който е отделен регион. Произведеният там БВП на човек е 611 процента над средния за ЕС по данни за 2016 г.


Следва Люксембург, където цялата държава е един регион. Там произведеният БВП е 257% над средния за ЕС. След това се подреждат Югоизточна Ирландия, Брюксел, Хамбург, районът на Братислава, Прага, Обербайерн. Ил дьо Франс – районът около френската столица Париж, Стокхолм. Източен Лондон и други региони. Във всички тях произведеният БВП е над средния за
ЕС.

На другия край на класацията е българският Северозападен регион, който обхваща областите Видин, Враца и Монтана. Там произведеният БВП е с около една трета под средния за ЕС – само 29% от него. Следващият най-беден регион е френската отвъдморска територия Майо, която се намира в Индийския океан – там произвеждат 44% от средния за ЕС БВП. Следват още два български региона – Северният централен и Южният централен, региони в Гърция, Румъния. Унгария и Полша.

 

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама