Организация на движението за 3-ти март и почивните дни

25

Министрите Валентин Радев, Николай Нанков и зам.-министър Ангел Попов оповестиха набелязаните превантивни мерки с оглед очакваните заледявания по пътищата в страната.

Министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройство и зам.-министърът на транспорта предупредиха за очаквани сериозни заледявания и за реална опасност от образуване на поледица по пътищата на страната. Те апелираха при възможност да се избягват пътувания, а ако това се наложи, водачите да тръгват подготвени за атмосферните условия автомобили и да шофират изключително внимателно. Предприети са мерки за опесъчаване на магистралите, поясни министър Нанков. Създадена е организация и дежурните екипи на Министерството на транспорта ще са в постоянен контакт с екипите на МВР и АПИ, има готовност за оказване на съдействие при възникнали проблеми, уточни зам.-министър Попов.

Министър Радев обърна внимание върху безопасното боравене с уреди на твърдо гориво, които често се използват при тези атмосферни условия, както и на опасността от надвисналите от покривите ледени висулки. Поясни, че отговорност за премахването им от частни жилищни сгради е на домоуправителите, а при невъзможност те биха могли да потърсят помощ от общините или да сигнализират на тел. 112.
Осигурено е дежурство на пожарните и спасителните части по региони, включително и в района на тържествата на връх Шипка. Следят се и нивата по поречията на реките в Югоизточната част на страната. Вътрешният министър поясни, че до този момент движението по граничните пунктове е нормално, дежурните екипи имат готовност да поемат очаквания по-засилен трафик през почивните дни.

Във връзка с безопасността на движението по пътищата е създадена предварителна организация от ГДНП и на всички проблемни участъци, входно-изходни артерии на големите градове и възлови кръстовища, ще има екипи на Пътна полиция, които ще подпомагат и регулират движението, ако това е необходимо. Пътищата, на които се очаква най-голямо натоварване, са Е-79 (София-Кулата), автомагистралите „Струма“, „Тракия“, Хемус, пътищата София-Варна, В. Търново-Русе, както и към големите зимни курорти.

На 3 март проходът „Шипка“ ще бъде затворен и през него няма да се допускат моторни превозни средства от входовете му откъм Габрово и Стара Загора. Там гражданите ще могат да паркират на подходите на специални буферни паркинги. Желаещите да се качат на паметника-костница, ще могат да го направят пеш.

Днес, от 16 до 20 часа, ще се спира движението на тежки автомобили по магистралите и основните първокласни пътища на страната. Същата мярка е предвидена и за последния почивен ден (5 март), но за времето от 14 до 20 часа. Забраната няма да се отнася само за фирмите, превозващи живи животни и стоки на температурен режим, а целта е да се облекчи движението за автомобилите.

Има готовност при влошаване на пътната обстановка да се прибегне и до временна организация на движението и да се спират определени участъци или цели пътища до почистването им.

По отношение на организацията за празника в градовете, екипите на Охранителна полиция е организирала охраната на всички обекти. Силите на реда ще следят основно да не се допускат хора, употребили алкохол или такива, които са в неадекватно състояние. До местата, където са предвидени тържествените отбелязвания на празника, няма да бъдат допускани хора с обемисти багажи, въоръжени лица, внасянето на пиротехника. Около 600 униформени са ангажирани в охраната на тържествата на Шипка.

 

Организация за София

На всички изходни артерии на столицата ще дежурят постове на Пътна полиция, които ще контролират, организират и подпомагат движението на моторни превозни средства.

Днес, от 16 до 20 часа, ще бъдат спирани от движение всички товарни автомобили по основните пътища, извеждащи от София; същото ще важи и в периода 5 март. На 3 март от 10 до 18 часа и на 5 март от 12 до 22 часа на вход и изход на основните пътни артерии ще бъдат разположени екипи на столичната Пътна полиция.

Ръководството на СДВР е планирало и предприело всички мерки за обезпечаване на сигурността и реда по време на провеждането на тържествената церемония, свързана с отбелязването на националния празник – 3 март. Ще бъде осигурена охрана на всички публични прояви, засилено ще е вниманието на полицаите към места, на които има струпване на хора – гари, автогари, тържествени събития. Служителите на реда отправят призив към гражданите да бъдат бдителни за парите и вещите си, както и да не оставят без надзор багажа си.

 

Организация на движението във връзка с празника в София

Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането, както следва:

От 08.00 часа до 12.30 часа на 3 март:
– по ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;
– по ул. „Московска” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;
– по ул. „11-ти август” между бул. „Княз Ал. Дондуков” и пл. „Св. Ал. Невски”;
– по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”.

От 14.00 часа до 21.00 часа на 3 март:
– по бул. „Цар Освободител” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;
– по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;
– по ул. „Аксаков” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;
– по ул. „Цар Шишман” между ул. „Славянска” и пл. „Народно събрание”;
– по ул. „6-ти септември” между ул. „Славянска” и бул. „Цар Освободител”;
– по ул. „Хаджи Димитър” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”.

От 11.30 до 12.30 часа на 3 март по ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства с изключение на автомобилите, осигуряващи мероприятията, както следва :

От 14.00 часа на 2 март до 21.00 часа на 3 март по ул. „Оборище” между ул. „Г. С. Раковски” и ул. „11-ти август” и да се закрият базарите за художествени произведения.

От 07.00 часа до 12.30 часа на 3 март:
– на паркинга на пл. „Николай Гяуров”;

От 07.00 часа до 21.00 часа на 3 март:
– на паркингите на пл. „Народно събрание”;
– на паркингите на пл. „Св. Александър Невски”;
– на ул. „Оборище” между ул. „Г. С. Раковски” и бул. „Васил Левски”.

От 21.00 часа до приключване на тържествата на 3 март, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР, ще се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител” между ул. „15-ти ноември” и ул. „Г. С. Раковски”.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама