Антонио Таяни прие да е номиниран за премиерския пост в Италия

28
blank
Снимка: GettyImages

Снимка: GettyImages

 Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че на италианските парламентарни избори на 4 март ще се яви като кандидат за премиер на партията на Силвио Берлускони „Напред, Италия“, предаде Ройтерс.

Осемдесет и една годишният Берлускони четири пъти беше премиер на Италия, но му е забранено да заема публични постове до 2019 г. заради осъдителна присъда от 2013 г. за данъчни измами. Във вторник той обяви, че Таяни, един от съучредителите на „Напред, Италия“ през 1994 г., е неговият предпочитан кандидат за премиер на парламентарните избори, но уточни, че председателят на ЕП все още не е приел предложението му. Вчера Таяни реагира в Туитър, изразявайки благодарност към Берлускони за „неговия жест на голямо уважение“. „Казах му, че съм готов да служа на Италия“, допълни председателят на ЕП в публикацията си в социалната мрежа.

Днес е последният ден от предизборната кампания преди изборите в неделя. В повечето социологически проучвания дясноцентристката коалиция на Берлускони е сочена за фаворит за спечелването им. Прогнозите са обаче, че тя няма да има достатъчно проценти за управляващо мнозинство.

Сред коалиционните партньори на Берлускони са противопоставящата се на имиграцията партия „Лигата“ и националистите от формацията „Италиански братя“. Тези политически сили се договориха, че ако блокът им спечели пълно мнозинство на изборите, партията с най-голям резултат измежду тях може да излъчи следващия премиер.
Според проучванията „Напред, Италия“ запазва лека преднина пред „Лигата“. Крайният избор за новия премиер обаче ще направи президентът Серджо Матарела.

През 1994 г. Таяни за пръв път беше избран в ЕП и по-голямата част от политическата му кариера премина в Брюксел. През януари 2017 г. той стана председател на парламента, след като предшественикът му Мартин Шулц се оттегли, за да се върне в германската политика. Проевропейското реноме на Таяни означава, че той няма да бъде радушно приет от нито един от коалиционните партньори, които са евроскептично настроени.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама