Извънредното обсъждане на сделката за ЧЕЗ в парламента (ВИДЕО – НА ЖИВО)

28

Кадър: Nova

На извънредно съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и специализираните служби изслушват всички институции, които проверяват сделката. 

Пред депутатите докладват ДАНС, комисиите за защита на конкуренцията, за финасов надзор и за енергийно и водно регулиране. На заседанието е поканен и представител на президента, с цел да се намали напрежението между институциите и интерпретациите по темата „ЧЕЗ“, пише Nova.

Видео на живо може да гледате тук.

Подценихме възможността да бъдем атакувани от компании, които искат да провалят сделката чрез оказване на политически натиск в България и Чехия”, каза Гинка Върбакова, собственик на компанията купувач на ЧЕЗ „Инерком България”.

„Яростното политизиране на продажбата на дружеството достигна до степен на сатанизиране“, заяви тя.

Някои политици видяха в тази сделка единствено и само възможност за повишаване на политическия си рейтинг. Бяхме набедени в политическа и икономическа постановка. Отказваме да участваме в този сценарий“, коментира Гинка Върбакова.

Искаме да опровергаем съмненията, че нямаме финансови възможности за обезпечаване на сделката. Държим да защитим доброто си име, ще отговорим на всички спекулации, на грозните определения, които бяха отправени към нас. Убедени сме, че това е наше законно право и единствено отговорно поведение в тази ситуация“, каза още собственикът на компанията.

Все още нямаме финализирана сделка и затова КЕВР не може да разглежда фирмата на Гинка Върбакова като лицензиант на ЧЕЗ”, заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов на съвместното заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите.

КЕВР започва дейности за контрол върху дружествата от момента, в който придобият лиценз”, поясни той.

Правомощията на Комисията за финансов надзор започват от момента, в който е сключена сделката и вече има ясно дефиниран собственик. Нямаме законови правомощия да извършваме предварителен надзор. Въпреки това в комисията следим цялата информация, която излиза по темата”, заяви Бойко Атанасов, зам.-председател на Комисията за финансов надзор.

НАП извършва проверки на компанията „Инерком България” и на свързани с фирмата физически и юридически лица. Проверките продължават и в момента, но нямам право да разкриваме информация”, заяви Галя Димитрова, изпълнителен директор на от НАП.

Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова обясни, че компанията „Инерком България“ не е подала никакво искане към комисията.

Ако постъпи такова, ще бъде подложено на предварителен контрол. Ще се направи основен преглед на изискванията, които предвижда закона и ще се произнесем дали има някаква промяна в енергийния сектор“, обясни тя.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама