Англичаните имат право на платен отпуск заради лошо време

113

Снимка: John Giles/PA Wire

Очаква се в части от Великобритания да връхлети най-студеният фронт от 1991 година насам, но за англичаните това не е непременно лоша новина.

Метеоролозите педупреждават, че части от провинцията биха могли да останат откъснати заради силни снеговалежи. Властите съобщават и че има риск тази седмица в определени части на страната да стане по-студено, отколкото в рамките на Полярния кръг. Очакват се прекъсвания на тока, на мобилната мрежа, както и забавяния на сухоземния, железопътния и въздушния транспорт.

Но на фона на всичко това има и нещо положително. Ако работното място на англичаните е затворено заради лошо време, служителите продължават да получават заплата за дните, в които не са били на работа.

Това означава, че ако заради силен снеговалеж някои офиси затворят, работниците им ще си получат надника за дните, през които са си вкъщи. В случай че офисът ви работи, но училището на детето ви е затворено заради времето, имате право на отпуск, тъй като това се смята за извънредна ситуация според законите на страната.

Отпускът за гледане на деца при лошо време може да е платен или не. Работодателят би могъл да плати този отпуск, но не е длъжен да го прави.

При всички случаи се очакват множество закъснения на влакове и има прогнози за повреди при около 110 000 превозни средства. За много хора придвижването до работните места така или иначе няма да бъде възможно.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама