Свинската мас е по-полезна от маслото

64

Снимка: GettyImages

Свинската мас е по-полезна от маслото, защото съдържа мононенаситени мазнини, които понижават холестерола, твърди британска диетоложка, цитирана от в. „Дейли мейл“.

Маста обаче е здравословна само ако е фермерска и не съдържа хидрогенирани мазнини, каквито обикновено се добавят в индустриално произвежданите продукти, предлагани в супермаркетите.

Затова е добре купувачите да четат етикетите, препоръча Джо Травърс от Британската асоциация на диетолозите.

В много сладкарски рецепти тестото става по-пръхкаво, ако бъде приготвено с мас. Маслото обаче осигурява по-добър вкус и цвят.

Маста, която е традиционен продукт, изпадна в немилост през 50-те години на миналия век. Тогава изследвания свързаха наситените мазнини в нея със сърдечносъдовите заболявания.

Освен това тя е по-калорична – съдържа 20 процента повече калории от маслото. Маста обаче е един от най-богатите източници на вит. D – с 50 процента повече от маслото.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама