За първи път в историята е отчетен спад в продажбите на смарфони

28

Според данните на Gartner за четвъртото тримесечие на 2017 година в световен мащаб са продадени 408 милиона смартфона.

Това е спад с 5,6% спрямо същия период на 2016 година и е първият случай на свиване на пазара на смартфони в историята. Според директора на Gartner – Аншул Гупта, причините са две. Първата е, че ъпдейтите от обикновени телефони към смартфони са се забавили, а причината за това е липсата на качествени устройства в най-ниския ценови сегмент и наличието на достатъчно качествени обикновени телефони на изключително изгодни цени.

В същото време се е удължил и срокът за подмяна на смартфоните, след като потребителите са започнали да използват по-дълго своите апарати. Samsung са отчели спад с 3,6% на годишна база през четвъртото тримесечие, но въпреки това са останали пазарен лидер в световен мащаб. Корейците са доставили 74,026 милиона смартфона, докато вторият Apple е успял да достигне бройката от 73,175 милиона. Третият Huawei пък е доставил 43,887 милиона смартфона през празничния сезон, докато Xiaomi са се отчели с 28,187 милиона. От Gartner отбелязват, че Apple също са отчели спад с 5%, но са успели да стабилизират пазарната си позиция.

Според Гупта причините за представянето на компанията от Купертино са закъснялата премиера на iPhone X, която се е отразила негативно на продажбите на iPhone 8 и iPhone 8 Plus, както и производствените проблеми на топ модела в началото, които доведоха до недостиг на количества. Големите победители пък са Huawei и Xiaomi, които отчитат сериозен ръст и са увеличили драстично пазарния си дял. При Huawei ръстът на доставките е със 7,6%, докато Xiaomi са постигнали с цели 79% повече доставени устройства спрямо същия период на 2016 година.

Източник: Gartner

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама