Земетресение със сила 4,6 по Рихтер беше регистрирано до Асеновград

39

 Земетресение със сила 4,6 по Рихтер е регистрирано близо до Асеновград, съобщи от БАН. Трусът е бил в 01:41 часа днес.

Според класификацията, която БАН използва, става дума за слабо земетресение. „Всички земетресения с магнитуд между 4 и 5 по скалата на Рихтер са слаби. Не би трябвало да очакваме драматични последствия от това земетресение и афтършоковата поредица, която най-вероятно ще продължи няколко дни”, съобщи професор Емил Ботев, ръководител на департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Към момента след основния трус, са регистрирани около 20 земетресения с магнитуд под 3 по скалата на Рихтер. „Това са микроземетресения”, уточни проф. Ботев.

„Земетресението е с дълбочина от 14 километра и именно заради това няма сериозни щети в района на епицентъра”, каза още той.

Според Европейския сеизмологичен център земетресението е било със сила 4,8 по скалата на Рихтер, а епицентърът – на около 2 километра североизточно от Асеновград. Сред градовете, в които е било усетено земетресението са София, Асеновград, Пловдив и Благоевград.

„Земетресението е усетено силно, но нямаме сведения за щети”, съобщи пред NOVA заместник-кметът на Община Асеновград Петър Бояджиев. Два пловдивски квартала имат проблем с водоподаването след труса.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама