Геолози откриха изгубен континент

73

Учени откриха „изгубен континент“ под остров Мавриций в Индийския океан. Тропическият остров е формиран от изригваща лава преди 9 милиона години. По-нови изследвания обаче установяват наличието на минерал, по-стар с няколко милиарда години, в скалите на острова.

Проучвания на екип геолози от Университета на Уитуотърсранд в Южна Африка показват, че островът е разположен върху неоткрит досега фрагмент от древния континент Гондвана, който е съществувал преди 200 милиона години и от който са образувани Африка, Южна Америка, Антарктида, Индия и Австралия преди 180 милиона години.

Парчето скала, покрито и запечатано с лава от по-късен период, вероятно е малка част от остров Мадагаскар, казва екипът учени в публикацията си в Nature Communications journal.

„Земята се състои от две части – два големи стари континента и по-късно появилите се океани“, казва професор Луис Ашуол, който води изследването. „На континентите има скали на възраст над 4 милиарда години, но в океаните няма, защото там са се формирали по-новите скални образувания.“

Той добавя: „ Мавриций е остров в океана и на него по принцип няма скали, по-стари от 9 милиона години. Но, докато изучавахме скалите на острова, открихме цирконий на 3 милиарда години.“

Цирконият е минерал, който по принцип се открива в континентални скали. Той съдържа следи от уран, торий и олово с висока еластичност, което значи, че е преминал през редица геоложки процеси и може да бъде датиран с голяма точност.
„Фактът, че открихме цирконий от тази епоха, доказва, че под Мавриций има много по-стар слой, който може да е част единствено от древните континенти“ , казва професор Ашуол.

Откритието не е съвсем ново, тъй като предишни проучвания са установили наличие на минерала в пясъка на острова през 2013 година. Тогава обаче данните не са взети под внимание, защото е допуснато, че минералът може да е пренесен от вятъра или от хората.

Новото откритие кара учените да предполагат, че съществуват множество части от неоткрит древен континент, разпръснати из Индийския океан. Засега тези части ще бъдат наричани с общото название „Мавриция“.

Превод и редакция: „Нова Вест“
Източник: Independent.co.uk