Кофи събират течове в Британския парламент, докато депутатите гласуват ремонтирането му

50

Камарата на представителите на Британския парламент подкрепи предложение за ремонт на сградата, където институцията се приютява.

Депутатите гласуваха и двете камари да се преместят по време на ремонтна програма на сума от милиарди лири, пише Jersey Evening Post, цитиран от „Фокус“.

Народните представители решиха в полза на „пълно и навременно изтегляне“ от Уестминстърския дворец, по време на „всеобхватната дейност по реставриране на обекта“, който е обявен за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Предвижда се установяването на комисия, която да направи график на ремонта.

Депутатите гласуваха с 236 срещу 230 гласа за предложението на председателя на парламента Андреа Лийсдсъм. Очаква се ремонтът да започне през 2025 г., да продължи шест години и да струва близо 3,5 милиарда лири. По време на гласуването журналисти снимаха как течовете от покрива на сградата се събират с кофи.

През последните 10 години имаше 60 инцидента с потенциала да причинят сериозен пожар“, заяви председателят на долната камара. Тя допълни, че има „огромно количество“ азбест в стените. По време на дебатите бившият държавен секретар Деймиън Грийн заяви, че сградата на парламента не е безопасна. Той заяви, че е „преувеличение“, че Уестминстърският дворец, който е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е „капан на смъртта“, но и че „това не е твърде диво преувеличение“. „Всеки, прекарал час в мазето, е видял пълния ужас на настоящето положение“, допълни той. Превод и редакция: Виктор Турмаков