Фен на Стивън Кинг създава най-известния сайт за писателя

104

„Кралят на ужаса”, както е известен Стивън Кинг, има ревностен фен, който превръща любовта към творчеството му в интернет портал с десетки хиляди последователи. Запознайте се с Ханс Оке-Лиля.

През 70-те години в Съединените щати. 27-годишният Стивън живее във фургон в малък град в Мейн, информира bTV.

Вече три романа са били отхвърлени от издателите, но младият Кинг започва да пише четвърти. Три страници, които изхвърля в кошчето. Три страници, извадени случайно от жена му Табита, която го насърчава да продължи. Така се ражда „Кери“. Така се ражда Стивън Кинг.

„Бях на 13, когато през 1983 г. получих книгата „Кери“ за Коледа от моите родители. Прочетох я и ми хареса, но не бе любов от пръв поглед. След това в училище трябваше да направя ревю на някоя книга. Сетих се, че бях чел нещо на Стивън Кинг и намерих „Куджо”, която имаше много готина корица с кучешки челюсти и такива неща, прочетох я и вече бях запален.

Днес Ханс Оке-Лиля следи с трепет всичко, свързано с Кинг, и обновява „Библиотеката на Лиля”. Проектът става толкова голям, че младият швед издава своя собствена антология с разкази на ужасите, в която творби дават някои от най-големите майстори на ужасите.
Разбира се, и Кинг дава свой слабоизвестен разказ. Но това няма значение, защото всеки сюжет на Кинг умее да влиза в подсъзнанието ти. И да остава там задълго. Независимо дали искаш или не.