Спад на цените на основните криптовалути

35
Криптовалутите са може би един от най-коментираните през последните няколко месеца.
През миналата година биткойнът нарасна цели 19 пъти. След драстичния растеж обаче основните представители на тези дигитални валути се сринаха за първи път с двуцифрени темпове.

Забрана на централизираната търговия с криптовалути – както за бизнеса, така и за физическите лица, се обсъжда в Китай. За подобен ход е настоял високопоставен представител на китайската централна банка, предава Reuters, като се позовава на бележка от проведена среща между регулаторите в страната.

Цената на биткойна се понижи с 15% и падна под 12 хил. долара за брой. Спадът на Etherium е по-рязък – 20%. В момента бройката се търгува за малко над 1000 долара. Биткойн Кеш поевтиня с 20%, до 2 013 долара, като Ripple отчете най-висок спад от 33% до 1.23 долара, показват данните на Coinmarketcap.

Най-ниската стойност на биткойна днес беше 11 182 долара, след което се стабилизира до малко над 12 хил. долара.

През миналата година Китай забрани първичното предлагане на дигитални активи (ICO) и ограничи копаенето/добиването на биткойн. Въпреки тези забрани, активностите около криптовалутите продължават по алтернативни канали в страната. Обсъжда се и блокиране на местни и чуждестранни сайтове, както и мобилните приложения, които предоставят услуги, свързани с децентрализирана търговия на виртуални валути. Платформите, които осигуряват платежни услуги с криптовалути, трябва да бъдат санкционирани, посочва Пан.

Банкерът призовава местните власти да започнат разследване на услугите, които позволяват прехвърляне на средства извън границите на страната.