Побой над полицаи възмути Франция, готвят сурови мерки

25

Снимка: АFP

Побой над полицаи възмути Франция. Младежи заснели как няколко от тях ритат паднала на земята полицайка. Колегата й също е бит. След това тълпата преобърнала патрулния автомобил и го подпалила.

Двамата служители на реда са със сътресение на мозъка и други, по-леки наранявания. Състоянието им не е тежко.

Нападението е станало в новогодишнта нощ, в предградие на Париж. Около 300 души започнали да се бунтуват, след като не били допуснати на частно парти.

Френското правителство обяви, че ще прибегне до сурови мерки, за да противодейства на насилието в градските райони след разпространяването на брутален видеоматериал, на който се вижда как се нанася побой над полицайка в новогодишната нощ, предаде БГНЕС.

Служителката на реда и неин колега се отзовали на сигнал за проблем в парижко предградие. Оказало се, че това е примамка, за да може тълпа младежи да нападне патрула в Шампини сюр Марн.

Френският президент Еманюел Макрон нарече нападението „страхливо и престъпно линчуване”. Трети полицай беше нападнат и бит вчера, докато се опитваше да провери откраднат скутер в предградието Олне су боа.

Повече от хиляда коли бяха подпалени във Франция в нощта срещу първи януари – ритуал на младежи от обеднелите и бързо разрастващите се предградия.