Серийни измами с апартаменти под наем (Видео)

261

За нов модел измами с имоти под наем сигнализират засегнати граждани във Варна.

Жалбите валят една след друга, като най-старите случаи датират от 2016 г. В тях жертви са трима младежи, които са избрали да учат и живеят в града, но при търсене на квартира са попаднали на меко казано странен в поведението си посредник.

Борислав Вангелов и приятелката му Виктория Петрова са от Габрово. През ноември 2016 г. те решават да търсят квартира под наем в обявите на вестник „Позвънете“. Спират се на предложение за двустаен апартамент на последния етаж на сграда на ул. „Хараламби Ангелов“ и звънят на посочения телефон. Така попадат на Наташа Радославова Шипанова, която ги води да разгледат харесаното жилище.

Младите хора показват плика, в който е трябвало да получат от Шипанова сумата от даденото капаро и първия месечен наем за наеманото жилище.

Дотук всичко изглежда много добре. На 22 ноември подписват предварителен договор, предплащат капаро от 150 лева, след което се разбират с Шипанова, че могат да се нанесат в жилището след няколко дни. Оказва се обаче, че това съвсем не е лесно. Налага се да чакат повече, отколкото са предполагали. След това им се дават различни обяснения за забавянето, едно от друго по-неправдоподобни.

След като по първоначална уговорка е трябвало да се настанят в квартирата на 6 декември, но това не се случва по ред причини като „нужда от освежаване на жилището“, от почистване и т.н., на 8 декември отиват на адреса и се срещат с Шипанова, която по това време ползва помещение на първия етаж в сградата за офис. За огромно учудване на младите хора тя им обяснява, че няма готовност да им предостави жилището, но им предлага склад, в който можели да съхраняват багажа си. Шипанова иска още пари, които Борислав и Виктория и дават. Така предплащат 500 лева за апартамент, в който не са се нанесли и до днес.

На този адрес са водени и други хора от Шипанова, която обяснила, че ключове за апартаментите са и дадени от собствениците.

Иван Цанков има твърде подобно преживяване. През есента на 2016 г. той също търси квартира и харесва жилище в същата сграда на ул. „Хараламби Ангелов“. Разговаря с посредничката Наташа Шипанова, която има ключ за жилището, и отиват на адреса. Също като Борислав и Виктория той дава капаро за апартамента, но предплаща малко по-голяма сума – 250 лева. След това историята се повтаря. През следващите дни и седмици Шипанова отлага под различен предлог настаняването на Иван в квартирата. Междувременно той също е уведомен, че трябва да добави към сумата още пари, при което предплаща общо 500 лева за апартамент, в който така и не се настанява, независимо, че е подписал договор за това и, че е заплатил капаро и наем за първия месец.

В следващите седмици, след като разбират, че няма да си получат парите обратно, въпреки опитите си, младежите подават жалби. Иван търси съдействие от Второ РПУ, а Борислав и Виктория се обръщат директно към Районната прокуратура във Варна, откъдето образуват досъдебно производство по случая, като разследването се води от полицай от Първо РПУ.

Интересното в случаите е, че освен договор, кандидат-наемателите получават също и квитанции за платената сума. Наташа Шипанова им обяснява, че работи с адвокат на име Валентин Терзиев и ги уверява, че действа напълно законно. Дори твърди, че в действителност те са тези, които проявяват некоректност, поради което в крайна сметка не се стига до реално наемане на капарираните жилища.

Потърсихме за повече информация Адвокатската колегия във Варна, както и разследващите органи по случая. Справка в Колегията показа, че Валентин Терзиев не е сред вписаните в нея адвокати. Разследващият полицай от Първо РПУ Марко Марков обясни, че събирането на доказателства по двата случая продължава. Взети са обяснения както от Шипанова, така и от други свидетели.

Междувременно срещу Наташа Шипанова са подали жалби и други засегнати лица.

Дебати по темата има и във Фейсбук. Според някои от потърпевшите варненката използва различни имена и профили, за да се свързва с кандидат-наемателите.

На този етап не разполагаме с данни за местонахождението на Наташа Шипанова, както и с актуален телефон за контакт с нея. Самите потърпевши също не разполагат с такъв, а разследващите органи нямат задължение да предоставят подобна информация.

С Виктория Петрова и Борислав Вангелов разговаря Християн Тилкиян.

Граждани, които са подаднали в подобна ситуация със същия или с други посредници при търсене на квартири под наем, могат също да се обърнат към редакцията ни.