Задържаха полицейски инспектор в Благоевград

61

Снимка: NOVA

При съвместна операция на Районна прокуратура – Благоевград и отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР – гр. София задържаха полицейски инспектор П. Китанов.

Това е станало  на 15-ти декември около 11:30 часа в кабинета на Началника на 02 РПУ – Благоевград. Поводът за задържането му са действия, извършени от него в качеството на длъжностно лице, съобщават от пресцентъра на софийската апелативна прокуратура за Нова Вест.

По рано тази година на кръга маса на службата си, Китанов съставил докладна записка по преписка на ОД МВР – Благоевград, в който удостоверил неверни обстоятелства. В нея било посочено, че лицето М. К. не се намира на територията на България, а живее и работи в Гърция. Целта била този документ да бъде използван като доказателство за тези обстоятелства пред органа по приходите.

Няколко дни по-рано – 09.05.2017 г., в областната дирекция на МВР било постъпило искане от органа по приходите за оказване на съдействие за извършване на ревизия на данъчно-задължено лице „Д.П.И-Е.“ ООД, представлявано от М.К. Със съставянето на въпросния документ с невярно съдържание се целяло прекратяването на преписката и проверката, поискана съгласно Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

На 07.11.2017 г., в Благоевград, П. Китанов, отново в качеството му на длъжностно лице, спомогнал лицето А.Г. да остане ненаказано. С действията си, за които не се споразумял с А.Г., полицейският инспектор целял да бъде осуетено наказателно преследване срещу него. Същият бил извършил няколко престъпления – противозаконно унищожаване на чужда вещ, причиняване на телесна повреда, закана с убийство, непристойни действия.

Към настоящия момент се провеждат разпити на всички полицейски служители, които са работили по различни случаи съвместно с П. Китанов.

Предстоят разпити на граждани, засегнати от работата на задържания полицейски инспектор. В рамките на 24 часа предстои той да бъде привлечен в качеството му на обвиняем и да му бъдат повдигнати обвинения за извършени престъпления.