Студентите масово залагат на механите и зимните курорти за празника

26

Осми декември е един от най-обичаните празници у нас. По традиция той се отбелязва както от настоящи, така и от бивши студенти, които с удоволствие си припомнят хубавите моменти от своята младост.

Кой къде предпочита да празнува. Отговорът зависи от бюджета и от предпочитанията на всеки конкретен студент, но при всички положения празникът е свързан с весели компании и големи количества алкохол.

Зимните курорти традиционно са най-желаното място от студентите. Сумата, с която ще трябва да се разделят, ако изберат родните планински курорти е средно 86 лева. Това включва 2 нощувки и празнична вечеря. Разходите скачат драстично, след посещението на нощен клуб. Напливът за Банско, Пампорово и Боровец е доста голям и легловата база е почти изчерпана. Не липсват и гости от Турция, Гърция и Румъния.

По-солено ще излезе на студентите празненството в морските ни курорти – Албена, Златни пясъци, Св.Св. Константин и Елена. Там цените започват от 110 лева за двудневен пакет.

Голям брой студенти решиха да заложат на по-ниск0бюджетния вариант и избраха да празнуват на механа. Там разходите за куверт са между 25 и 50 лева.

Най-икономично ще излезе празненството в  къщите за гости, за които студентите ще трябва да отделят не повече от 25 лева.

Студенти от по-горните курсове тази година залагат на един по – нестандартен начин за отбелязване на 8-ми Декември. Те съчетаха студентския празник с екскурзия в чужбина. Така например цените на пакетите зад граница започват от 100 евро в Белград, а една тридневна почивка в Милано или Дубай излиза около 350 евро, но изживяването остава за цял живот.

Равносметката показва, че студентите, които са избрали родната България за отбелязване на празника, ще трябва да отделят средно 200 лева, а тези, избрали по-екзотична дестинация ще дадат двойно повече – 200 евро.

Историята на студентския празник в България започва преди 111 години, когато за първи път е отбелязан празникът на единствения тогава университет в страната – Софийски университет „Св. Климент Охридски“. По-късно, когато в страната се откриват още учебни заведения, Съветът на ректорите взема официално решение, че 8 Декември ще е неучебен ден и празник на българските студенти.