Почти в цялата страна е обявен жълт код за опасно време

33

Очаква ни почти тихо време с минимални температури между минус 3° и 2°, по морския бряг 5°-9°, в София около минус 3°.

Жълт код за силен вятър е обявен в 26 области в страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Кодът е в сила за областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София област, София град, Монтана, Враца, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич. В тези районе ще духа силен, временно и бурен южен вятър с пориви до около 25 м/с.

Днес облачноста ще бъде предимно значителна, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. Южният вятър ще се усили, по-съществено в Източна България и в районите разположени северно от планините – ще бъде силен и бурен с пориви над 20 м/с.

Дневните температури значително ще се повишат и максималните ще са предимно между 10° и 15°, в западните райони около река Дунав малко по-ниски, в София 10-11°. През нощта срещу петък в западните райони от страната ще започнат валежи, които ще се усилват.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за ноември и през деня ще се понижава.

Над планините ще има значителна облачност и на места по високите части ще превали слаб сняг. През деня югозападния вятър ще се усили и ще бъде силен и бурен. Ще се затопли и максималната температура на 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 3°.

Над Черноморието ще има разкъсана, предимно значителна облачност – без валеж. През деня вятърът от юг ще се усили и ще бъде силен и бурен. Максималните температури ще са 13° – 16°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, но през деня ще се усилва и вечерта вече ще е 3-4 бала.

Източник: meteo.bg