Защо трябва да махнем якето на детето, когато го возим в столче за кола

128

Всеизвестно е, че малките деца задължително трябва да са закопчани в столче за кола, когато се возят.

Но много хора пропускат да се съобразят с факта, че това, с което децата са облечени, може да повлияе на мерките за безопасност.

Слагането на детето в столче заедно с якето или дебелото му зимно палто може на практика да направи столчето напълно безполезно.

Това се случва, защото, ако детето е увито в дебело, пухкаво яке, може само да ни се струва, че то е достатъчно стегнато закопчано в столчето. Всъщност между тялото му и коланите остава голямо разстояние. А ако коланите не са достатъчно стегнати, те просто не изпълняват функциите си.

Експертите обясняват: „Слагането на детето в столчето за кола без да съблечете връхната му дреха може да причини проблеми. Между детето и защитните колани се образува „дупка“ и при евентуална катастрофа коланите няма да са достатъчно близо до тялото на детето, за да му осигурят нужната защита.

Коланите на столчето са достатъчно стегнати тогава, когато можете да мушнете един или два пръста под тях. А ако все пак се притеснявате, че детето ще настине без яке, винаги може да го завиете с одеяло върху столчето.

Източник:Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“