Фейсбук ще разпознава потребители със самоубийствени мисли

37

Марк Цукърбърг излезе с изявление за новия алгоритъм на Фейсбук, който ще може да предотвратява самоубийства. То гласи следното:

„Ето още едно полезно приложение на изкуствения интелект – превенция на самоубийствата.

От днес ние ъпдейтваме софтуеъра си в посока да може да разпознава кога някой изразява самоубийствени намерения във Фейсбук. Така ще можем да предложим навременна помощ на хора, застрашени от самоубийство. Само през последния месец тези софтуеърни инструменти ни помогнаха да се свържем с нуждаещи се от помощ над сто пъти.

Покрай цялата паника от това как изкуственият интелект може да ни навреди в бъдеще, е добре да си напомняме, че той всъщност помага да се спасяват животи.

Има още много неща, които можем да направим, за да подобрим системата. В момента този софтуеър разпознава рисковите ситуации най-вече на базата на определени зададени модели,чрез които идентифицира сигналите. Като например коментари, в които питат някого дали всичко е наред. Системата веднага препраща сигналите към нашите екипи, които работят непрекъснато по цял свят, за да могат да окажат помощ в рамките на минути. В бъдеще изкуственият интелект ще може да разчита по-добре нюансите на езика и по-лесно да идентифицира проблеми, водещи до самоубийство. Софтуеърът ще се усъвършенства и ще може да идентифицира повече видове вербален тормоз и агресия.

Самоубийствата са една от най-честите причини за смъртността при младите хора, а това е един нов начин за превенция. Ще продължаваме да работим заедно с нашите партньори от Save.org, National Suicide Prevention Lifeline, Forefront Suicide Prevent и с хората, които се отзовават на сигналите, за да продължим да усъвършенстваме системата. Ако успеем да използваме изкуствения интелект така, че да помагаме на хора да не губят близките си, това ще бъде важна крачка в правилната посока.“

Източник: facebook

Превод и редакция: „Нова Вест“