Най-зловещите научни експерименти на всички времена

545

Снимка: Techfilm Studio/Wikimedia Commons

Учените често правят наглед налудничави опити, за да открият важни неща. Някои от следващите експерименти обаче са не просто безмислени, а наистина зловещи.

Отдел 731
Може да сте чували за нечовешките експерименти на нацистите през Втората световна война, но те не са били единствените. В Отдел 731 на Японската армия се извършвали такива жестокости в името на науката, че някои детайли умишлено са спестени. Основан през 1938 г, Отдел 731 имал за цел да разработва биологични оръжия. Като опитни мишки били използвани хиляди китайски затворници и азиатски граждани. Експериментите включвали заразяване с холера, антракс, чума и други смъртоносни болести. Някои опити включвали вивисексция без упойка и затваряне в капсула под налягане, за да се провери кога човешкото тяло се взривява.

Експериментът със сифилис

Снимка: National Archives Atlanta, GA

Проучването на Тъскиджи върху нелекувания сифилис в Негро Мале е експеримент, печално известен заради трагедията, която причинил на много хора, страдащи от болестта, уж в името на безплатно лечение. Между 1932 и 1972 г 600 души били включени в екперимента, 399 от тях с латентен сифилис, а 201- като контролна група. Наблюдавани от американски лекари, на хората били давани плацебо лекарства като аспирин, вместо нужния пеницилин, за да се разбере как болестта се разпространява и какви поражения причинява на организма. 28 души починали от сифилис, още 100 – от усложнения, а 40 съпруги на участници в експеримента се заразили и предали болестта на още 19 новородени.

Двуглави кучета
Владимир Демиков бил успешен хирург и проучванията му помогнали за напредъка на медицината,особено в областта на трансплантацията на органи. Но някои от неговите експерименти са страховити. Известният му опит с двуглавото куче е един от тях. Той зашил главата, раменете и предните крака на малко кученце на врата на немска овчарка. Въпреки че операцията била успешна, защото и двете кучета можели да се движат независимо едно от друго, те не оцелели дълго заради тъканна несъвместимост. Демиков създал около 20 такива двуглави кучета, като най-дълго оцелялото живяло месец след операцията.

Трансплантация на тестиси

Снимка: Marin County Free Library

Лео Станли, лекарят на затвора Сан Куентин в Калифорния, САЩ, трансплантирал тестиси от екзекутирани престъпници на все още живи затворници. Според Станли престъпниците имали нисък тестостерон, а повишаването му би намалило нивата на престъпността. Над 600 затворници станали жертва на налудничавата лекарска теория. Когато нямало достатъчно човешки тестиси, той инжектирал втечнени животински тестиси на затворниците.

Експериментът със затворниците в Станфорд
През 1971 група учени от Университета в Станфорд провели експеримент, чрез който да открият причините за конфликтите между затворници и надзиратели. 24 студенти влезли в ролите на затворници и надзиратели и били поставени в условия, сходни на затворническите. Предвиден да продължи 2 седмици, експериментът бил прекъснат след 6 дни, защото станало изключително трудно да се поддържа реда. Един от всеки трима надзиратели проявил насилие под някаква форма. Изненадващо, много от „затворниците“ приели насилието, а двама пострадали от емоционални травми. Изследването е пример как позицията на силата променя поведението на индивида.

Кучета-зомби
Познат като „Експеримент на възкръсващите организми“. Руските учени д-р Сергей Бруконеко и Борис Левинсковски пуснали видео на кучешка глава, поддържана жива чрез изкуствена кръвоносна система. Те използвали специален апарат, който замествал сърцето и белите дробове и демонстрирали как кучешката глава реагира на звук с наостряне на уши, мигане и облизване на устата. Техният експеримент бил повторен през 2005 от американски учени, които източили цялата кръв на куче и я заменили с физиологичен разтвор, пълен с кислород и глюкоза. След три часа, кръвопреливане и електрошок кучето било съживено.

MKUltra
Един от най-известните експерименти на ЦРУ за контрол върху съзнанието, който трябвало да се използва в евентуални войни. Проектът продължил от 1950 до 1970 г. Целта на проекта била да се разработи технология, контролираща съзнанието. Но спектърът се разширил до незаконно тестване на наркотици от хиляди американци. С вещества като LSD и други подобни ЦРУ опитвало да промени мозъчните функции и да манипулира съзнанието на хората. Документацията е унищожена, но през 1977 г са открити 20 000 страници от работата по проекта.

Източник: Interesting Engineering

Превод и редакция: „Нова Вест“