Руски спътник се разби край Антарктида (Видео)

22

Кадър: Youtube

Руски спътник не успя да достигне зададената му орбита и падна край Антарктида.

Вторият старт на ракета от новия руски космодрум „Восточний“ по всяка вероятност е приключил неуспешно и спътникът на борда и е паднал в океана близо до Антарктида. Това съобщават източници на агенции РИА „Новости“ и „Интерфакс“.

Третият спътник от серията „Метеор-М“ по всяка вероятност не е достигнал зададената орбита. Изглежда, че същата съдба е сполетяла и другите апарати на борда – студентския сателит „Бауманец-2“ и 18 наноспътника на руски и чуждестранни възложители.

От „Роскосмос“ засега няма коментар, освен съобщение за журналистите, че не е установена връзка със спътника „заради отсъствие на апарата на целевата орбита“.

По план би трябвало данните от борда да започнат да пристигат около час след старта, когато последната степен на ракетата достига предвидената орбита. Но два часа по-късно не е имало никаква информация, което най-малкото означава необичайна ситуация с ракетата носител „Союз-2,1б“.

Сателитът „Метеор-М № 2–1“ е предназначен за метеорологични наблюдения, контрол на озонния слой и радиацията в околоземното пространство.