Разтърсваща история за една майка на 4 деца, която е била ислямски екстремист 10 години

19

„В продължение на десетилетие бях ислямски екстремист, а бившият ми съпруг беше виден член на ИДИЛ”.

Това споделя в откровено интервю за BBC британката Таня Джорджелас, съобщава NOVA.

Таня израства в лондонското предградие Хароу. Преди да навърши 17 години тя изобщо не се интересува от религия. „Като тийнейджър се обърнах към религията, защото исках да променя своята идентичност. Не исках вече да бъда Таня от Хароу, не исках да съм момичето, което наричат „уличница”. Религията ми помогна да почувствам, че принадлежа към определена общност”, споделя Таня.

В следващите няколко години Таня общува с много радикализирани групи във Великобритания. „Изпитвах уважение към „Ал Кайда”, към талибаните и към всички, които се опитваха да защитят честта на мюсюлманите”, спомня си младата жена.

В интернет тя се запознава с американеца Джон Джорджелас, който по онова време вярва в същите неща, в които и тя самата. Двамата се женят и се местят в САЩ, където се раждат първите им деца. „Смятах, че мога да допринеса към каузата, като отгледам синове, които след време ще постъпят в армията на муджихидините”, признава Таня.

През 2011 година Джон решава, че Египет е идеалното място децата му да израснат като джихадисти и семейството заминава да живее там. „Един ден един от синовете ми се прибра у дома с граната. Изпаднах в ужас и насочих един от кухненските ножове към Джон и го предупредих, че не искам синовете ми да докосват тези неща”, разказва Таня.

През 2013 година, когато Таня е бременна с четвъртото си дете, семейството се мести в Сирия. Таня обаче не издържа да живее там и след три седмици, под дъжд от куршуми, успява да напусне първо града, в който живее, а след това и страната. Джон остава в Сирия и се присъединява към ИДИЛ. През 2014 година той изпраща последното си съобщение до Таня, като й казва, че ако в следващите шест месеца не получи вест от него, значи той е умрял в бой.

Днес Таня живее в САЩ с новия си годеник Крейг. Властите обаче са й отнели пълното попечителство над децата и сега за тях се грижат основно родителите на Джон. Младата жена съжалява за това, което е направила в миналото и твърди, че си е взела нужните поуки. Мечтата на Таня е да помага на екстремисти да се реинтегрират в обществото, защото вярва в нуждата от втори шанс.