Откриха оригиналния ръкопис на първата история на България

129

Снимка: Thinkstock/Guliver

Aвторският ръкопис на първия исторически трактат за България, създаден един век преди „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, е открит и ще бъде публикуван като текст, факсимиле, превод, бележки и научен коментар.

Става дума за написаната на латински История на България от Петър Богдан Бакшич, за която се смята, че е създадена около 1667-1668г., но е отпечатана след смъртта му през 1674г, пише „Дневник“.

От нея са познати откъси и преписи, но в цялостен вид тя никога не е била известна на науката.

Сега проф. Лилия Илиева от Югозападен университет „Неофит Рилски“ обявява в предстоящия брой 1 за 2018г. на сп. „Балканистичен преглед“, че е открила оригиналния ръкопис на българския книжовник – францисканец от Чипровци, станал католически архиепископ. В статията има и факсимиле на цяла страница от документа.

В потвърждение на хипотезата, че историята на Богдан е значително по-обемист труд, тя съобщава, че ръкописът заема около 200 страници, разпределени в 70 глави, предговор, послеслов и добавени документи. Според проф. Илиева заглавието на този труд е „За древността на бащината земя и българските неща“, а авторът се представя като Петър Деодат Чипровски.

Пред Весела Николаева от онлайн изданието Severozapazenabg.com проф. Илиева споделя, че е открила ръкописа в Университетската библиотека на италианския град Модена.

Университетът е основан през 1175г. и е един от най-старите в света. Библиотечната му мрежа е от десетина обекта, включително в провинция Реджо Емилия.

Лилия Илиева е професор по Общо и сравнително езикознание към Катедра по български език във Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Тя преподава Увод в общото езикознание, Синтаксис на българския книжовен език, Морфология на българския книжовен език, Етнолингвистика. Била е лектор по български език и култура в Пекинския университет за чужди езици (1994-1997). Специализира в Санкт Петербург (Русия, 1990), Елсинор (Дания, 1988), Москва (Русия, 1985), Дубровник-Загреб (Хърватия, 1983).

Цифровото копие на ръкописа е откупено с помощта на проект, финансиран от държавния Фонд „Научни изследвания“. Справката в отчетите на фонда показва, че става дума за проект „Гутенберговата революция и българите“, за който са одобрени 57 000 лева.