Наръгаха германски кмет заради подкрепата му към бежанците

22

Снимка: theindependent.com

Кметът на германския град Алтена Андреас Холщайн, който беше намушкан с нож, заяви днес, че нападението е било предварително обмислено и че нападателят е бил разгневен от позицията му в подкрепа на бежанците.

Както Нова Вест съобщи по – рано, кметът на Алтена е бил намушкан късно снощи. „Да, ножът беше предназначен за мен“, каза Холщайн на пресконференция часове след като беше изписан от болница, пише 24 часа. Политикът, който е член на Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел, разказа, че влязъл в дюнерджийница, за да купи вечеря за болната си съпруга, когато някакъв мъж се приближил до него и го попитал дали той е кметът След това му казал: „Вие ме оставяте да умра от жажда, а пускате 200 бежанци в Алтена“ и извадил от джоба си 30-сантиметров нож, с който го намушкал във врата.

При управлението на Холщайн 17-хилядният град е приел повече бежанци от определеното съгласно национална квота. Нападателят, описан от представители на властите като „56-годишен мъж, за когото се подозира, че е имал ксенофобски подбуди“, бил повален на земята от ранения кмет и двама от собствениците на дюнерджийницата и държан, докато пристигне полицията, за да го арестува.

Холщайн каза, че мъжът лъхал на алкохол, но физически бил добре. По думите му след пристигането на полицията нападателят поискал служителите на реда да го застрелят. Кметът получил медицинска помощ за 15-сантиметрова рана и по-късно бил изписан от болница.

Меркел и други политици изразиха своя ужас от нападението, което напомни за намушкването на кметицата на Кьолн Хенриете Рекер преди две години. Рекер също беше известна с либералната си политика към бежанците.