Обмислят мерки за поощряване на доброволните кръводарители у нас

29

Все по-голям става проблемът с кръводаряване в страната. Навсякъде се усеща липсата на кръводарители в кръвните центрове.

От Областната организация на БЧК организираха кръгла маса за проблемите с кръводаряването и имат конкретни предложения как да се поощри безвъзмездното донорство у нас, предаде БНТ.

Един от начините са опрощаване на здравноосигурителни вноски за редовните кръводарители, данъчни облекчения, както и няколко дни допълнително към годишния отпуск.

Медицинските екипи на Кръвния център във Варна излизат все по-рядко с организирани кръводарителски кампании във фирми и предприятия. Често наличното количество от кръв и кръвни продукти е на критичния минимум.

Необходимостта от кръв и плазма в болниците непрекъснато расте.

„За да работим спокойно, може би е необходимо около 100 кръводарители, а е имало дни, в които не можем да стигнем 50 кръводарителя на ден“, заяви д-р Лили Стефанова от Центъра по трансфузионна хематология във Варна.

Неправителствени организации излязоха с предложения към държавата как да поощри доброволното донорство. Сред тях са данъчни облекчения, опрощаване на здравни вноски за 6 месеца или няколко дни платен отпуск допълнително. В бизнеса имат свои виждания как да се стимулира безвъзмездното кръводаряване.