Българка стана робиня на нигерийци в Англия (Видео)

129

Снимка: Shutterstock

Наша гурбетчийка в Англия е попаднала в нелепата ситуация като е станала бяла робиня на нигерийско семейство.

За драматичната история разказа Атанас Чиков, българин със собствена посредическа агенция за намиране на работа. По този повод пострадалата му се обадила с гореща молба за помощ и разплакана разказала на какви унижения е подлагана, пише marica.bg.

Договорката била да работи по 8 часа, но реално жената се трудела по много повече време всеки ден.

Обещали й съдействие за разкриване на банкова сметка, че ще може да се храни в къщата на работодателите си. Скоро обаче започнали да я хокат, че много яде хляб.

Още по-скандалното е, че гурбетчийката е излъгана от друга българска агенция за персонал.

Чиков огласява случилото се в социалните мрежи. Разказва и за други пострадали от некоректност наши емигранти, жертва на различни български посредници. Примерно – наета в неанглийски магазин уж по договор, който никога не е виждала. Става проблем, гонят я и се оказва, че няма как да се защити.

Един от българите посредници му пише: „Ние ви плащаме толкова пари за реклама, а вие плюете по бизнеса ни! Това е недопустимо!

Семействата, за които говорите, са семейства на работеши цветнокожи англичани, които са доктори, адвокати, инженери, компютърни специалисти, бизнес хора, нормални семейства с деца. Нито са имигранти, нито са нигерийци, както Вие казвате.

Те са цветнокожи англичани и какво от това – Обама също е такъв! Моля, спрете публикацията си, защото това убива бизнеса“ (Става дума за информационен портал, в който рекламират фирми от Англия).

На това Атанас Чиков отговаря: „Луди пари може да са за теб, за мен са просто пари. Иначе ми е интересно за какво говорите, аз все още никога нищо не съм казвам за вашата фирма.

Да поясня, вие сте си плащали за реклама, а не за да мълча ако има проблеми от недоволни клиенти. Аз не се продавам и не приемам пари за мълчание. Ако искате да ми платите за да си мълча, няма да стане.

Фирмата, за която казвам, е (името на агенцията), нали? Не знаех, че тя е Ваша. Ако не е Ваша, не разбирам причината да ми пишете имейла, иначе изглежда гузен негонен бяга.

Проблемът на жената, за която вчера обяснявах, не е толкова за семейството, а за това, че фирмата, която и е взела парите, я е зарязала буквално“.

Най-честите проблеми на сънародниците ни във Великобритания произлизат от грешни очаквания, пише Чиков.

Българите тук или биват буквално излъгани или просто те очакват нещо, което не се случва. После са недоволни, разочаровани, ядосани и какво ли не.

Ако ние като по-запознати успеем да обясним на новопристигащите някои неща и ако те ги прочетат или чуят, ще има много, много по-малко случаи като тези сега.

Той призовава българите в Англия с общи усилия да съберат повече информация за всички агенции за подбор на персонал и да съставят списъци с коректните и непочтените.