Столичани излизат на протест срещу изграждането на 120-метров небостъргач

45

Снимката е илюстративна

Жители от столичния квартал Лозенец излизат на трети протест в сряда против изграждането на 120-метров небостъргач.

Преди по-малко от месец жителите на квартал Лозенец в София заявиха недоволството си от построяването на 34-етажна сграда близо до домовете им. Те считат, че избраната локация е неподходяща за строяща се сграда. Тя е в противоречие с градоустройствените изисквания, като се намира в зона с ограничение на височината на сградите от 26м. Изграждането на подобна сграда ще създаде огромни трудности за трафика в квартала и ще влоши качеството на публичната среда.

Те настояват проектът да бъде преработен и височината на сградата да се съобрази с височината на сградите в съседство. Още през пролетта беше внесена подписка от над 450 жители на квартала, които поискаха да се преосмисли изграждането на небостъргачи на лозенския хълм, а в онлайн подписка се включиха над 4000 човека. След като това не се случи, гражданите са решени да направят следващата стъпка и да започнат протестни действия.

Жителите на квартала са подали жалба до Дирекция национален строителен контрол към Министерство на регионалното развитие и благоустройство, я която молят да се постанови преустановяване на строителните работи и да се издаде заповед за премахване на незаконния строеж.