Ето коя е къщата, която спечели голямата награда в Световния архитектурен фестивал на Филипините (Снимки)

42

Нова сграда в Хо Ши Мин спечели голямата награда в категория домове на Световния архитектурен фестивал на Филипините. Къщата, която е дело на архитекти от компания Во Тронг Нгиа, беше оценена като най-добра за 2017.

Формата на къщата й придава солидност, но това, което я прави толкова интересна, е максимумът естествена светлина и силната връзка с природата, която често липсва в модерните градове.

От компанията казват: „Поради бързата урбанизация градовете във Виетнам са се изменили много и от слабо населени тропически зелени пространства, са се превърнали в места, изгубили връзката си с с природата.“

Къщата Бин е част от проекта на компанията, наречен „Къща за дървета“, който планира включване на зеленина и растения в гъсто застроени градски квартали.

Снимка: HIROYUKI OKI/QUANG DAM

На терасите на къщата са оформени градини, което подобрява микроклимата, осигурява естествена вентилация и светлина във всяка стая. Друг плюс на проекта е насърчаването на връзките между поколенията. От компанията казват, че семейството, което живее в къщата, включва три поколения и къщата трябва да осигурява възможност за взаимодействие и комуникация между тях, въпреки разликите във възрастта им.

Снимка: HIROYUKI OKI/QUANG DAM

Отворените пространства увеличават видимостта и позволяват по-добра комуникация между членовете на фамилията. Всички стаи имат излаз към други помещения и към градините. Къщата е построена така, че откритите пространства се редуват вертикално и дори терените наоколо да се застроят, естествената вентилация ще се запази. Благодарение на архитектурата си, къщата винаги е прохладна и рядко се налага използване на охладителните системи.

В градината на покрива има дървета, които пазят сянка, и зеленчуци, засадени на лехи. Използвани са естествени материали като камък, дърво и бетон, което сваля разходите по поддръжката.

Източник: www.stuff.co.nz

Превод и редакция: „Нова Вест“