Екатерина Захариева ще участва в Съвета по общи въпроси в Брюксел

38

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще вземе участие в Съвет „Общи въпроси“, който ще се проведе на 20 ноември в Брюксел.

Съветът ще започне подготовка за предстоящото заседание на Европейския съвет на 14 и 15 декември, което се фокусира върху следните теми: отбрана и социални въпроси, образование и култура, миграция. Министрите ще направят преглед и на изпълнението на заключенията на октомврийския Европейски съвет.

Съветът ще вземе под внимание актуалното състояние във връзка с прилагането на Междуинституционалното споразумение за по-добро законотворчество. В контекста на ежегодното планиране на законодателната дейност министрите ще проведат обмен на мнения относно работната програма на Комисията за 2018 г., която ще бъде представена от ЕК. Настоящото Естонско председателство и встъпващото Българско председателство на Съвета на ЕС ще представят пътната карта за Европейския семестър за 2018 г. Работният обяд на министрите ще бъде посветен на темата за следващата Многогодишна финансова рамка. В дискусията ще участва комисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

Следобед Съвет „Общи въпроси“ ще продължи във формат 27. Министрите ще обсъдят хода на преговорите по излизане на Обединеното кралство от ЕС. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще информира Съвета за постигнатия до момента напредък. Министрите ще започнат подготовка за заседанието на Европейския съвет (член 50) през декември.

Успоредно със заседанието ще се проведе гласуването за преместването на двете агенции на ЕС, чиито седалища понастоящем са в Обединеното кралство: Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) и Европейския банков орган (ЕБО).

В рамките на работното си посещения в Брюксел министър Захариева ще разговаря с Мишел Барние, главен преговарящ на Европейския съюз по Брекзит. По-рано през деня българският външен министър ще участва в работна закуска с колегите си от семейството на Европейската народна партия (ЕНП). Заедно с председателя на ЕНП Жозеф Дол и неговия заместник Дара Мърфи те ще обсъдят дневния ред на Съвет „Общи въпроси”, работната програма на Европейската комисия за 2018 г. и други актуални въпроси.