Любопитно

Как са изглеждали плодовете и зеленчуците преди хората да започнат да ги отглеждат

Може би следващия път, когато отхапем парче диня или царевица, ще се сетим, че плодовете и зеленчуците в оригиналния си вид невинаги са изглеждали като сега, нито са имали същия вкус.

Генномодифицираните храни предизвикват доста силни негативни реакции в днешно време, но хората всъщност модифицират плодовете и зеленчуците от векове.

Докато ГМО може да включва добавяне на гени от други организми, за да се придадат на растенията определени характеристики като устойчивост срещу гризачи, селективното подобряване е бавен процес, при който фермерите подбират и засаждат само растения –носители на определени характеристики.

От банани до патладжан – вижте как са изглеждали някои плодове и зеленчуци преди хората да започнат да ги отглеждат и използват масово за храна.

Дива диня

Тази картина от 17 век показва диня,която изглежда доста различно от съвременната. С годините хората са превърнали динята в ярко червен и плътен плод, който дори няма семки.

Див банан

Първите банани са култивирани преди поне 7000 години в Папуа, Нова Гвинея. Отглеждали са ги и в Югоизточна Азия. Съвременните банани произлизат от два диви сорта с големи твърди семена като на снимката. Съвременните банани са по-вкусни, с по-издължена форма и лесна за белене кора. В сравение с прародителите си, имат съвсем малки семена, по-вкусни са и съдържат повече хранителни вещества.

Див патладжан

Патладжанът е претърпял редица промени в цвета и формата си. Бил е бял, лилав, жълт. Първите патладжани са култивирани в Китай. Селективното отглеждане е премахнало бодлите и е направило патладжаните големи и лилави.

Див морков

Първите моркови са били отглеждани през 10 век в Персия и Мала Азия. Оригиналните моркови са били лилави или бели, с тънък и извит корен. Постепенно са изгубили лилавия си пигмент и станали оранжеви.

Дива царевица

Вероятно най- емблематичния пример за селективно отглеждане в Северна Америка, сладката царевица е получена от растение, което трудно ставало за ядене. Естествената царевица, показана на снимката, била опитомена през 7000 пр.н.е. и била суха като суров картоф. Днешната царевица е 1000 пъти по-голяма от тази преди 9 000 години и много по-лесна за белене и отглеждане. 6,6% е захарта в съвременната царевица, докато в дивата тя е 1,9 %. Повечето промени са се случили след 15 век, когато европейските заселници започнали да отглеждат царевицата на новия континент.

Източник:Science Alert

Превод и редакция: „Нова Вест“

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Съвети от Руал Травел при планиране на перфектната екскурзия до Япония

Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 2 седмици
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 2 седмици
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца