Може би следващия път, когато отхапем парче диня или царевица, ще се сетим, че плодовете и зеленчуците в оригиналния си вид невинаги са изглеждали като сега, нито са имали същия вкус.
Генномодифицираните храни предизвикват доста силни негативни реакции в днешно време, но хората всъщност модифицират плодовете и зеленчуците от векове.
Докато ГМО може да включва добавяне на гени от други организми, за да се придадат на растенията определени характеристики като устойчивост срещу гризачи, селективното подобряване е бавен процес, при който фермерите подбират и засаждат само растения –носители на определени характеристики.
От банани до патладжан – вижте как са изглеждали някои плодове и зеленчуци преди хората да започнат да ги отглеждат и използват масово за храна.
Дива диня
Тази картина от 17 век показва диня,която изглежда доста различно от съвременната. С годините хората са превърнали динята в ярко червен и плътен плод, който дори няма семки.
Див банан
Първите банани са култивирани преди поне 7000 години в Папуа, Нова Гвинея. Отглеждали са ги и в Югоизточна Азия. Съвременните банани произлизат от два диви сорта с големи твърди семена като на снимката. Съвременните банани са по-вкусни, с по-издължена форма и лесна за белене кора. В сравение с прародителите си, имат съвсем малки семена, по-вкусни са и съдържат повече хранителни вещества.
Див патладжан
Патладжанът е претърпял редица промени в цвета и формата си. Бил е бял, лилав, жълт. Първите патладжани са култивирани в Китай. Селективното отглеждане е премахнало бодлите и е направило патладжаните големи и лилави.
Див морков
Първите моркови са били отглеждани през 10 век в Персия и Мала Азия. Оригиналните моркови са били лилави или бели, с тънък и извит корен. Постепенно са изгубили лилавия си пигмент и станали оранжеви.
Дива царевица
Вероятно най- емблематичния пример за селективно отглеждане в Северна Америка, сладката царевица е получена от растение, което трудно ставало за ядене. Естествената царевица, показана на снимката, била опитомена през 7000 пр.н.е. и била суха като суров картоф. Днешната царевица е 1000 пъти по-голяма от тази преди 9 000 години и много по-лесна за белене и отглеждане. 6,6% е захарта в съвременната царевица, докато в дивата тя е 1,9 %. Повечето промени са се случили след 15 век, когато европейските заселници започнали да отглеждат царевицата на новия континент.
Източник:Science Alert
Превод и редакция: „Нова Вест“
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment