13 американски компании с общ годишен оборот 130 млрд. долара проучват България

74

Снимка: 24 часа

13 американски компании с общ годишен оборот от 130 млрд. долара са в България, за да проучат възможностите за инвестиции. Води ги Ерик Стюард, президент на Американо-централноевропейската бизнес асоциация.

Стюард заяви, че това е първата търговска мисия на такова ниво с федерална подкрепа от 2003 г. насам. Шефове от тези компании, сред които са „Кока-Кола”, “Моторола“ и други гиганти, бяха в четвъртък при премиера Бойко Борисов, а след това и при президента Румен Радев.

Борисов им представил мерките за подобряване на бизнес средата у нас и за намаляване на административната тежест и на разходите на фирмите. Американците заявили, че имат интерес да инвестират и да разширяват дейностите си в България в областта на селското стопанство, фармацията, технологиите, хранително-вкусовата индустрия.
В срещата при Борисов са участвали вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов, съобщава 24 часа.

Пред американските бизнесмени той заявил, че приветства повишения им интерес към България. От думите му стана ясно, че част от фирмите се интересуват от военно промишлената индустрия, в петък предстои форум по отбранителната индустия. Сред участниците в срещата беше и вицепрезидент на Дженерал Дайнамик” – авиокосмическа и отбранителна корпорация, както и представители на „Локхийд Мартин ‘.

Американците проявили интерес и към минната индустрия. В делегацията е вицепрезидент на “Фрийпорт Макморан“ – водеща международна минна компания и най-големия производител на мед в света.
От ADM, която е собственик на “Амилум“ в Разград, са потвърдили нови инвестиции в завода. Фармацевтичната “Амджен” също има интерес към инвестиции у нас.
В София са и представители на „Текстрон“ – производител на самолети и хеликоптери. Някои от компаниите вече са стъпили у нас и имат намерение да реинвестират, други проучват.