Арменец вдига паметник на Вазов в Плиска

210

Паметник на Патриарха на българската литература Иван Вазов ще бъде открит на 25 ноември в Двора на кирилицата в Плиска. Бюстът ще бъде поставен в Алеята на поетите и писателите, които творят на буквите, създадени от Кирил и Методий, пише Марица.

Снимка: marica.bg

Изборът на датата не е случаен – 25 ноември е Денят на свети Климент Охридски, а Вазов е написал специално стихотворение за светеца.

Под монумента ще бъде положена пръст от родната къща на писателя в Сопот, а Борислава Петрова, директор на къщата-музей „Иван Вазов”, ще пререже лентата, разказа пред „Марица” създателят на културно-историческия комплекс „Двор на кирилицата” – арменският бизнесмен Карен Алексанян.

Паметникът е дело на скулптора Борис Борисов от Велико Търново, който е направил и монумента на Алеко Константинов на Витоша.

Алеята на писателите, творили на кирилица, бе открита в Деня на будителите, а първият поставен монумент беше на Пейо Яворов. Бюстът е дар от Съюза на арменците в Европа, а негов автор е скулпторът Аршак Тжикян от Пловдив.

Тогава специално за тържеството дойдоха духовният глава на арменците в България архимандрит Исахак Похосян и председателят на Съюза на арменците в Европа Артур Ованисян.

Над 80 творци ще бъдат увековечени в културно-историческия комплекс „Двор на кирилицата“. Поставянето на всеки бюст ще бъде съпроводено и с полагане на пръст земя от неговото родно място.

Освен това Алексанян държи всеки народ да си избере скулптор, който да направи паметника на твореца.

„За 3 март – Деня на освобождението, ще поставим още монументи, ще има бюст и на Христо Ботев. Искам цял свят да разбере за Плиска и България, откъдето е тръгнала кирилицата. Алеята ще е уникална, а посетителите ще видят и различни скулптурни школи”, увери Карен Алексанян.

През 2015-а бизнесменът откри „Двора на кирилицата”, а през юли тази година – и крепостта „Кирилицата“, където могат да бъдат видени единствени по рода си восъчни фигури на българските владетели от Първата и Втората българска държава.

Алеята на писателите се намира пред крепостта и зад буквите. Всички 80 постамента са сложени, а до година-две върху тях ще бъдат поставени и бюст-паметници на писатели и поети.

На 25 ноември Варненският владика Йоан ще отслужи тържествен водосвет, след което ще има рецитал по стихове на Вазов, а посетителите ще чуят и стихотворението за Климент. Входът за церемонията е безплатен.

На всички празници, свързани с кирилицата или християнството, туристите влизат в комплекса без пари. В останалите дни билетчето за възрастни е 6 лева, а за деца – 3. Дворът на кирилицата се превърна в притегателно място за огромен брой родолюбци от страната и чужбина.

Карен Алексанян има идеи за съвместна инициатива за прослава на кирилицата с община Пловдив по повод на Европейска столица на културата. Бизнесменът има сантимент към града на тепетата, тъй като е пловдивски зет.