Учени обясняват защо на някои мъже не им расте брада

520

Снимка: Pixabay

Напоследък брадите са особено модерни. Модели, актьори и публични личности връщат стремглаво тренда на обраслото лице. Освен това брадите са секси.

Според проучване на списание „Еволюционна биология“, направено сред 8500 жени, на брадатите мъже се гледа като на по-надеждни партньори за дългосрочна връзка.
Брадите са по-привлекателни за жени, които искат дългосрочно обвързване, защото са знак за мъжки успехи в състезанието за ресурси с други мъжки екземпляри“ , казва един от изследователите.

След като брадата прави мъжа по-желан, какво да правят онези, които не могат да пуснат брада? Милиони мъже по света притежават слабо окосмени лица и няма как да си отгледат плътна и гъста брада, каквато е модерна напоследък.

Учените смятат, че има биологична причина за невъзможността да се пусне брада. Хормонът дихидротестостерон или ДХТ е в основата на нещата.
ДХТ е свързан с тестостерона и се смята за причина за оплешивяването. Но ниските нива на ДХТ не означават ниски нива на тестостерона. Може да сте най-тестостероновият мъжага, тип Арнолд Шварценегер, и пак да имате бузи, гладки като бебешко дупе.

Въпросът е в това дали тялото ви може да преобразува този тестостерон в ДХТ. Директорът на Институт по дерматология Джошуа Зайхнер, казва: „ДХТ е модифицирана, по-активна форма на тестостерон. В тялото тестостеронът се трансформира в ДХТ, който оказва по-силен ефект от самия тестостерон.“
Това означава, че е важно как тялото ви реагира на ДХТ. Ако нямате голямо количество ДХТ, няма как да си отгледате брада.

Положителното в цялата работа е, че ДХТ отговаря за цялото телесно окосмяване и се свързва с причините за оплешивяването при мъжете. Така че, ако нямате брада, значи нямате и космат гръб, от който да се притеснявате, а косата ви ще се застои по-дълго време на главата.

Това не означава, че всички брадати мъже ще оплешивеят. Телата са сложни механизми и им влияят редица фактори. Важна е и ролята на генетиката.
Ако държите да пуснете брада, диета и упражнения могат да повлияят добре на нивата на ДХТ. Научно доказано е, че наднорменото тегло, особено в областта на корема, се свързва с по-ниски нива на тестостерон и ДХТ.

Добре е и да избягвате розмарин, соя, цинк и оризови трици, защото те забавят производството на ДХТ.

Източник:viralthread.com

Превод и редакция: „Нова Вест“