Най-малко 50 убити и 80 ранени в столицата на Сомалия (СНИМКИ)

128

Кадър: vbox7

Над 80 ранени и не по-малко от 50 убити вчера при най-големия самоубийствен бомбен атентат, извършван някога в сомалийската столица Могадишу, предаде ДПА.

Атентатор самоубиец взриви камион с експлозиви на оживено кръстовище, въпреки че беше обстрелван от силите за сигурност. Повечето жертви са цивилни граждани.

Според очевидци при взрива са унищожени десетки обществени автобуси и около 100 леки коли. Сгради на стотици метри разстояние са повредени, с избити врати и прозорци. Пред репортери кметът на града Саабид Абди, който посети мястото на експлозията, помоли за повече булдозери, които да вадят жертви изпод развалините.

Кадър : vbox7

Министърът на информацията Абдирахман Ярисоу по радиото осъди „ужасяващата атака на терористите“, като обвини екстремистката групировка Аш Шабаб.

Мишената остава неясна, макар че хотел в съседство е популярен сред сомалийците, завърнали се от чужбина, и често е посещаван от държавни служители и журналисти.

Малко след големия взрив силите за сигурност са осуетили друг самоубийствен атентат наблизо, съобщиха властите. Атентаторът все пак взривил колата си, но загинал само той.

Кадър: vbox7