Зърно грозде едва не блокира достъпа на въздух у 5-годишно дете (СНИМКА)

133

Здравословните закуски, които децата да харесват и ядат с желание, са кауза за много родители. Повечето деца обичат пресни плодове, а гроздето им е любимо. Но е и особено опасно, ако не е нарязано. Една майка установила това по неприятен начин.

След като зърно грозде заседнало в гърлото на 5-годишния ѝ син, майката, която пожелала да остане анонимна, изпратила на австралийската блогърка Анджела Хендерсън рентгенова снимка. Жената споделила за ужасяващото изживяване във Фейсбук, за да предупреди други родители колко е опасно да се дават цели зърна грозде на малки деца.

На снимката се вижда зърното грозде, което заседнало в трахеята на 5-годишно дете. Детето трябвало да бъде оперирано с пълна упойка. За щастие зърното не било достатъчно голямо, за да блокира достъпа на въздух. Но било достатъчно голямо, за да се наложи операция с пълна упойка.

Снимка: msn

„Имайте предвид, че не всички деца дъвчат храната си, а понякога бързат да излязат на площадката или да играят. Бъдете внимателни. А ако се притеснявате, просто нарежете на парченца гроздовите зърна и чери доматите.“, пише блогърката Анджела Хендерсън.

Според медицински данни на всеки пет дни едно дете в САЩ умира от задавяне с храна. Въпреки че хотдогът се счита за най-опасен за деца под 4 години, храни като грозде, пуканки и ядки са също толкова опасни.

Ето какво препоръчва Американската педиатрична асоциация:

• Не давайте на малки деца твърди бонбони, ядки, семена, сурови моркови или други храни с подобен размер или консистенция.

• Кръгли или твърди храни като хотдог и грозде трябва да се режат на малки парченца преди ядене.

• Не позволявайте на малки деца да бягат, играят или лежат докато се хранят.

• Четете предупрежденията на етикета на играчките, преди да ги дадете на детето си и пазете всички монети, дребни играчки и други подобни извън обсега на децата.

• Не подценявайте възможностите да се образовате. Дори най -старателният родител, който пасира всичко, може да научи много на курс по първа помощ, за да знае как да действа в случаи на задавяне или задушаване.

По-добре да сте предпазливи, отколкото после да съжалявате.

Източник: msn.com

Превод и редакция: „Нова Вест“