Протестират присъдата на тираджия: „Практиката да се налагат условни наказания за транспортни престъпления е порочна и неправилна“

30

Окръжна прокуратура – Монтана протестира условната присъда за шофьор на ТИР, предизвикал пътно-транспортно произшествие, отнело човешки живот и причинил телесни повреди на пътници в автобус.

Окръжна прокуратура-Монтана внесе в съда протест срещу присъдата, с която подсъдимият по делото турски гражданин С. Чакър е признат за виновен за престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б. „б“, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, предадоха от пресцентъра на Апелативна прокуратура София за Нова Вест.

Държавното обвинение счита, че наложеното от съда условно наказание, в размер на три години „лишаване от свобода“ с изпитателен петгодишен срок, за извършеното от подсъдимия тежко престъпление, не съответства на изключително високата степен на обществена опасност на деянието и на последиците му.

С небрежното си поведение като водач на МПС, с рисковото и безотговорно шофиране, подсъдимият Чакър предизвикал тежко транспортно произшествие, довело до смърт и осакатяване на множество хора.

Независимо от признаването на вината и провеждане на делото по реда на съкратеното съдебно следствие, ОП-Монтана счита, че следва да бъде наложено ефективно наказание.

Присъдата в този й вид не отчита обществената опасност на престъплението – жертвите и пострадалите от него и претърпените от тях болки и страдания.

Според прокурора, изготвил протеста, практиката да се налагат условни наказания за транспортни престъпления, особено тези довели до човешки жертви, е порочна и неправилна. Така не се постигат целите на наказанието и на генералната превенция.

Окръжна прокуратура – Монтана предлага изменение на първоинстанционната присъда, като бъде увеличен размерът на наложеното наказание и същото да бъде изтърпяно от подсъдимия Чакър ефективно.