Биолози от Китай и Южна Корея „създават“ прасета-мутанти за повече продуктивност (СНИМКИ/ВИДЕО)

990

Снимка: bultimes.com

В интернет се появиха зловещи кадри, на които са заснети свине – мутанти с „двойни“ мускули, отглеждани от фермер от камбоджанската провинция Banteaymeant.

Мъжът продава не само месото, но и семе от генетично модифицираните животни. Зоозащитниците са в ужас, съобщава Mirror, цитирани от bultimes.com.

Желанието на фермерите да отглеждат такива животни се дължи на голямото търсене на свинско месо, и то не само в Камбоджа, а и в Китай – страната с най-големия пазар на месо на планетата. От всеки мутант се получават няколко пъти повече „продукти“, отколкото от обикновено прасе.

Прасетата – мутанти са били „изобретени“ от биолози от Китай и Южна Корея през 2015 г. Проблемът е, че от 32 такива животни, само 13 са оцелели до 13 месеца и само едно е било здраво.

Потребителите на интернет са шокирани от тези кадри. Хората са възмутени от действията на фермерите, които заработват от тези животни. От Камбоджанските мутанти- свине вече се заинтересуваха представители на организацията за защита на животните PETA.

Двойномускулести прасета, белгийски мускулести крави, кой е следващият?

В продължение на много години хората по света продължават да се плашат от белгийските сини крави, които приличат на бодибилдъри на стероиди. За тези животни дори е трудно да се движат.

Работите по подобряване на стадата за месо и мляко в Белгия започват през втората половина на 19-ти век. От Англия се внасят бикове на производителите от породата Shortgorn, някои френски породи за месо също са добавени. Постепенно местните крави придобиват все по-големи размери с доста ниско тяло.

Съвременният си вид животните придобиват през 1950 г., когато след експерименти в Лиеж, професор Ханзет при изкуствено осеменяване блокира ген, който потиска развитието на мускулите и повишава способността за натрупване на месно тегло. Именно тогава породата белгийски крави напълно се оформя, която сега носи името Синя. Обикновено се нарича: белгийска бяло-синя, белгийска синя или бяла мухоловка, синя белгийска.

Тази порода е широко разпространена в Белгия, САЩ, Франция и Германия. Тя е необичайна на външен вид, изисква отговорни грижи. Най-важният проблем е, че поради физическите характеристики на тези крави, нормалните раждания са практически невъзможни.

В резултат на образуването на голяма мускулна маса, тези крави получават такава физиологична характеристика като по-тесен просвет на таза. Следователно нормалните физиологични раждания стават практически невъзможни. В много европейски икономики телетата се извличат чрез цезарово сечение.

Тези крави всъщност предизвикват странни емоции. Някои говорят само за техните предимства – голямо количество мускулна маса, висок ежедневен прираст, получаване на кръстоски телета, които се получават от два гена, отговорни за растежа на мускулите. Гурманите отбелязват необичайно вкусно месо.

Други се страхуват от твърденията за ужасите на ГМО, и смятат, че в действителност „от обществеността се крие, че телетата от тези „чудовища“ са изроди, а самите бикове бързо им изтръпват краката от наднормено тегло, което води до ранна и мъчителна смърт за тях.“

Темата за генетично модифицираните селскостопански животни стана дотолкова остра и неотложна, че тази година излезе американско-южнокорейският фантастичен филм Okja. Той разказва как една голяма корпорация създава огромни ГМО свине (наподобяващи хипопотами), които имат много вкусно месо.

Но освен доброто месото тези животни се отличaват също така и с много развит интелект (не е изненадващо, тъй като много учени казват, че хората и свинете много си приличат). Но, разбира се, фермерите и корпорациите не забелязват това.

Най-впечатляващият и травмиращ момент във филма е краят, където по същество се показва концентрационен лагер за ГМО прасета, където те очакват смъртта си на поточната линия за разфасовка на месо и от която бягството е невъзможно. ГМО свинете разбират това и се опитват да спасят дори своите прасета от тази съдба (една двойка свине все пак успява).