Радев: Смущава ме начинът, по който гледаме на европейското председателство и това, което искаме да извлечем от него

34

Президентът Румен Радев участва в откриването на академичната година в Софийския университет. Държавният глава даде изявление пред журналисти.

На въпроса дали ще проведе разговор с премиера Бойко Борисов относно въоръжаването на военновъздушните сили с нови самолети Радев отговори: „Аз очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи – те пеят все по-високо и по-фалшиво“, предаде news.bg.

„Освен това наблюдавам от всички действия на партия ГЕРБ, че или премиерът губи контрол върху партията си или ги насърчава в битката срещу мен. Така че не виждам вече смисъл от такава среща. Решението и за самолетите и за цялостната модернизация на въоръжените сили е в ръцете на премиера, както казах негова е и отговорността“, заяви президентът Румен Радев.

„Води се тази битка, макар че не смеят официално да я обявят. Считайте, че щом като я търсят – ще я получат. Това, което ме смущава повече не е тази битка, а всички процеси, които стават в страната и то на фона на предстоящото европейско председателство. Не заради това дали то ще бъде успешно или не. Считайте, че накрая ще бъдем потупани по гърба. Такава е практиката в Европа. Мен ме смущава начинът, по който гледаме на това европейско председателство и това, което искаме да извлечем от него“, коментира още Радев.

Той продължи с критиката към управляващите като изтъкна, че те гледат на това председателство като на някакво омерта, която гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън. „Рискуваме точно то да се превърне в една витрина на гейтове, които започнаха да гърмят в страната“ – предупреди той и уточни, че не визира само Хасково.

На въпрос дали президентския съветник Иво Христов е имал достъп до секретна информация, каквато информация излезе по-рано, Радев отговори, че няма, но ще получи такъв. „Чакам, разбира се, че няма проблем. Това е нещо, с което се спекулира категорично, но няма да коментирам кьорфишеци на самодейци – конспиролози“.

На въпрос дали трябва да има Комисия по досиетата, Радев заяви, че това е въпрос на много сериозни дебати. „На дневен ред е по-скорошния проблем – това е председателят на тази комисия. Мисля, че кандидатурата в момента е една подигравка с нашето минало и с българското общество. Това е да назначиш бракониера за горски. Точно в това старание, което полагаме да обединим нацията, това ще я разедини“, заяви Радев във връзка с номинацията на Антон Тодоров.

Относно назначаването на председател на ВАС Георги Чолаков, Радев заяви: „Вече обявих, че очаквам новият състав на Висшия съдебен съвет да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно, ще даде нова легитимност на тази кандидатура в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме“. На въпрос дали това означава, че няма да подпише указа, президентът отвърна: „Ще разберете на 4-ти“.

Президентът Радев коментира и ситуацията в Испания и референдума за Каталуния, като посочи, че кризата от 2008 г. явно е изострила егоизма и центробежните течения в Европа. „Във всеки случай полицейските палки няма да решат проблема, напротив, той се задълбочава“, допълни Румен Радев.