Емблемите на Таляна в InVarna (СНИМКИ)

168

Новият портал на варненския арт квартал Таляна има за цел да представи различни обекти и събития в района. Сайтът представя различни истории, свързани с емблематични сгради в зоната.

Една от тях е сградата на фурна „Петел“.

Построена е през 1915г. на ул.”Заменхоф” 20. Била е дом и фурна на Илия Илиев. Скулптурите, които се извисяват на входа на сградата, са дело на Кирил Шиваров. Сградата е проектирана от арх. Антон Франгя.
Автор на украсата на днешната сграда на “Булстрад” е Кирил Шиваров. Роден е през 1887г. в град Варна. Наследил е от баща си занаята и любовта към изкуството.
Майстор Александър Шиваров е изработил мебелите в двореца “Евксиноград”, както и иконостаса на Катедралата.

Най-известните му творения са скулптурите, украсяващи Икономически университет – Варна, Фонтанът на сирените в Морската градина, украсата на Варненския аквариум.

Друга емблематична сграда за региона е Гранд Хотел „Лондон“.

Гранд хотел „Лондон” е проектиран през 1906г. от знаменития варненски архитект Дабко Дабков. Собственик на Гранд хотел „Лондон” е известният варненски търговец и предприемач Парсек Г.Сюзмеян. Притежател е и на първата търговска къща, известна като „Пазар Паруж”. Гранд хотел „Лондон” бързо се превръща в един от символите на Варна, който често украсява пощенски картички, фотографии и реклами. Дълго време е и една от най-високите сгради в града.Разположението на зданието е ключово, тъй като в миналото ул.”Преслав” е главната градска артерия, по която преминават пристигащите с параход или влак туристи.

Следващият обект, който ще представим, напълно контрастира спрямо предишните.

На ул. „Преслав“ 33 се намира Арабската сладкарница – особено впечатлява сграда с необичайна архитектура. Тя е на египетския търговец Абут Халбуни, проектирана от арх. Геро Геров през 1906г. По желание на инвеститора тя е проектирана в арабско – мавритански стил. В близкото минало е известна като гръцки клуб или арабската сладкарница.

По-подробна информация за тези обекти, както и за много други, можете да видите тук:

https://invarna.bg/bg/places.html 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на фонд „Култура“, Програма Варна – Европейска младежка столица