Защо лукът ни кара да плачем и защо някои видове лук причиняват повече сълзи от други? А защо не плачем, когато режем чесън?
Когато едно растение е увредено, целостта на клетките му се нарушава. Растенията се опитват да се защитят с изпускане на горчиви вещества, наречени полифеноли, които могат да отблъснат гладните животни, опитващи се да изядат растенията.
Защитният механизъм на лука е още по- сериозен. Той отделя по-дразнещо вещество – пропантиал S-оксид, който пази растението от нападение на гризачи. Летливото вещество, веднъж освободено, бързо се изпарява и стига до очите ни. Там се разтваря във водата, която покрива окото, и образува сулфенова киселина. Това дразни слъзните ни жлези и започваме да плачем. Количеството киселина е малко и ефектът е неприятен, без да уврежда.
Защо някои видове лук лютят повече от други?
Едно от обясненията е свързано с количествата сяра, които лукът е абсорбирал от почвата, и зависи от това в каква почва е расъл. По-високите нива на сяра в почвата увеличават и добива, и лютивостта на лука.
В сладкия лук има по-малко сяра. Чесънът, който е братовчед на лука, не произвежда този ефект. Той съдържа по-различна съставка, наречена алиин, която не се превръща в дразнещо очите вещество, но има редица ползи за здравето.
Как да спрем сълзите?
Едно от възможните решения е да се модифицира генетично лука чрез селективно отглеждане и да се потисне ензимът, виновен за сълзите.
Има и редица начини за справяне с проблема докато режем лук.
На теория бланширането на лука (потапяне във вряща вода и веднага след това в студена) ще унищожи ензима. Методът се ползва при замразяване на зеленчуци, но не е особено удобен, когато режем лук вкъщи.
Забавяне на отделяне на лютивото вещество се постига, ако лукът се подържи в хладилник или фризер преди рязане. Но е известно, че не е добре лукът да се държи в хладилник дълго, защото омеква и губи качествата си, а и започва да мирише неприятно. Най-добре е да съхранявате лука на хладно, проветриво и тъмно място, което не е влажно като хладилника.
Други начини включват избягване на контакта с летливото вещество. Може да използвате капак за рязане или да подържите лука под течаща вода, за да предотвратите контакта на веществото с очите си.
Някои хора си слагат очила за плуване, за да предотвратят раздразнението в очите. В повечето случаи обаче сълзите при рязане на лук си остават неизбежни.
Източник: sciencealert.com
Превод и редакция: „Нова Вест“
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment