Разработва се ваксина срещу кариес

104

Снимка: nhpr.org

Посещенията при зъболекаря са важна част от грижата за денталното ни здраве, но би било чудесно, ако можем да го поддържаме и чрез ваксина, която предотвратява появата на кариеси. Учени от Китайската академия на науките работят върху създаването на такава ваксина и изследванията им наскоро бяха публикувани в Scientific Reports.

Китайските изслседователи тествали комбинация от протеини, която предотвратява развитието на кариеси. Те се причиняват от бактерията Streptococcus mutans. При по-ранни опити на учените, въпреки ефективността си, ваксината имала неприятни странични ефекти като възможни възпаления. За да намалят тези странични ефекти, учените разработили второ поколение комбинация от протеини, почти без странични ефекти. При опитите върху животни новата ваксина била с успеваемост 64%.

Кариесът остава основен проблем на денталното здраве в повечето индустриални страни, въпреки напредналата грижа за устната кухина. Между 60 и 90% от възрастните и децата в училищна възраст страдат от кариеси, така че със сигурност процентът на хората, които биха се облагодетелствали от ваксината, ще е голям.

Разбира се, ще са нужни още много тестове преди ваксината да бъде въведена в употреба. Тя ще бъде най-полезна за пациенти от райони със затруднен достъп до здравеопазване, тъй като децата и възрастните, живеещи на такива места, рядко имат възможност да ходят на зъболекар.

Увеличената консумация на захар в световен план също прави все по-належаща защитата от кариеси.

Източник: Sciencealert.com

Превод и редакция: „Нова Варна“