Жертвите от земетресението в Мексико са най-малко 149 души. Няма данни за пострадали българи (Снимки и Видео)

27

Снимки: ABC News

Най-малко 149 души са загинали при вчерашното земетресение с магнитуд 7,1 в Мексико, съобщи Ройтерс, като се позовава на националната агенция за гражданска защита.

Най-голям е броят на жертвите в щата Морелос, южно от столицата Мексико, където са загинали 55 души, заяви Луис Фелипе Пуенте, директор на агенцията.

В столицата са загинали най-малко 49 души. За 32 загинали се съобщава в щата Пуебла, а в щата Мексико жертвите са най-малко десет. Трима души са загинали в щата Гереро.

Според телевизия „Миленио“ жертвите са най-малко 204.

Най-малко 21 деца са загинали при срутване на училище, съобщи Франс прес. „В начално училище „Енрике Ребсамен“ са загинали 25 души, от които 21 деца“, заявил по телевизията заместник-министърът на образованието Хавиер Тревиньо. Други двайсетина деца са в неизвестност.

Десетки сгради са се срутили в гъсто населени райони на мексиканската столица и спасителни екипи трескаво търсят оцелели под развалините. Хиляди жители панически избягаха на улиците, а милиони домакинства останаха без електричество в резултат на труса, станал в 13.14 часа местно време (21:14 българско време).

Кметът на Мексико Мигел Анхел Мансера съобщи, че 44 сгради са силно повредени или разрушени и в някои са избухнали пожари.

Епицентърът на труса се намираше на границата между щатите Пуебла и Морелос, на дълбочина 51 км, според Геофизическия институт на САЩ.

По информация на посолството в Мексико към 08.30 часа българско време няма данни за пострадали български граждани при земетресението с магнитуд 7-ма степен по скалата на Рихтер на територията на Мексико от снощи, съобщиха от пресцентъра на МнВР за Нова Вест.

Според постъпващата информация в различни части на мексиканската столица има разрушени сгради, засегнати са и инфраструктурни обекти, сред които газопроводи, мостови съоръжения, както и международното летище „Б. Хуарес“.  Извънредна ситуация е обявена в общините Алваро Обрегон, Бенито Хуарес, Коьоакан, Куахималпа де Морелос, Кеаутемок, Густаво А. Мадеро, Изтакалко, Изтапалапа, Магдалена Контрерас, Мигел Идалго, Милпа   Алта, Тлахуак, Тлалпан, Фенустияно Каранса и Ксочимилко на мексиканската столица.

Съобщава се за по-големи разрушения в град Пуебла.

Българското посолство е в контакт с местните власти и следи ситуацията. В дипломатическата ни мисия е организирано 24-часово дежурство.

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на телефоните на посолството в Мексико:

+52 55 5596 3283;

+52 55 5596 3293;

+52 55 5596 3295;

+52 1 55 6064 5199

или във фейсбук на адрес: ЕmbajadadeBulgaria Mexico.